Sposób przygotowania:
Focaccia z bazylią
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, zagnieść z niewielką ilością mąki. Dodać oliwę, posiekaną bazylię i stopniowo dolać 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto i wyrabiać je przez 10 min. aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm, umieścić na blaszce wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta także posmarować oliwą. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm, umieścić na blaszce wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta także posmarować oliwą. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 20-30 minut.