Sposób przygotowania:
Focaccia z czarnymi winogronami/schiacciata/
-Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
-Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, kilka listków posiekanego rozmarynu, oliwę i dolewać stopniowo wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać gładkie, sprężyste ciasto. -Uformować kulę , przełożyć ciasto do miski , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.1 godziny/.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części. -Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i uformować dwa prostokątne placki.
-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć winogronami /ok.500 g/ , skropić łyżką oliwy , posypać 2 łyżkami cukru. -Przykryć drugą częścią ciasta, skleić brzegi. -Na wierzchu ułożyć pozostałe winogrona, lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. -Piekarnik nagrzać do 190 st.C , wstawić blaszkę. -Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z piekarnika, skropić winem. -Piec następne 20 minut. -Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. -Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.
-Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, kilka listków posiekanego rozmarynu, oliwę i dolewać stopniowo wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać gładkie, sprężyste ciasto. -Uformować kulę , przełożyć ciasto do miski , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.1 godziny/.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części. -Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i uformować dwa prostokątne placki.
-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć winogronami /ok.500 g/ , skropić łyżką oliwy , posypać 2 łyżkami cukru. -Przykryć drugą częścią ciasta, skleić brzegi. -Na wierzchu ułożyć pozostałe winogrona, lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. -Piekarnik nagrzać do 190 st.C , wstawić blaszkę. -Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z piekarnika, skropić winem. -Piec następne 20 minut. -Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. -Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.




2milutka
jaNina