Sposób przygotowania:
Razowa mini focaccia z kurkami
Do miseczki wsypać drożdże, dodać 120 g gorącej wody, wymieszać i odłożyć na około 10 minut aż zaczną pracować. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sol oraz słonecznik. Wymieszać. Dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Odłożyć na około 1,5 godziny pod przykryciem aż podwoi objętość. W między czasie kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojone listki bazylii. Po około minucie wrzucić kurki i smażyć aż będą rumiane. Przyprawić sola i pieprzem. Wystudzić. Po wskazanym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Uformować kulę i przekroić ją na 4 równe części. Z każdej zrobić placek i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście ułożyć łyżkę kurek i lekko docisnąć. Na wierzch ułożyć po 2 plastry sera. Oprószyć sola. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec focaccie około 20 minut. Smacznego!