SUPERPRZEPIS

Focaccia z zielonymi oliwkami

  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Focaccia z zielonymi oliwkami Więcej zdjęć (3)

Ten puszysty ,choć cienki włoski chlebek smakuje zawsze.... choć trochę inaczej. Wystarczy zmienić dodatki.

Składniki:

Focaccia z zielonymi oliwkami

 

  • 400 g mąki pszennej/użyłam Manitoba/
  • ok.220 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • po 1/4 łyżeczki bazylii i oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ok.100-150 g zielonych oliwek
  • gruba sól do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Focaccia z zielonymi oliwkami
Drożdże z cukrem wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i 1/2 szklanki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn, 2 łyżki oliwy, sól, zioła i wodę. Ciasto zagniatać kilka minut do utworzenia się gładkiej, elastycznej kuli. Jeśli ciasto wymaga należy podsypać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem średniej wielkości blaszki /lub uformować okrągły placek grubości ok. 1 cm/. Wierzch ponakłuwać widelcem lub zrobić wgłębienia opuszkami palców, posmarować pozostałą oliwą, ułożyć na wierzchu oliwki wciskając je do środka ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją  objętość/może to trwać nawet ok.godziny/. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać wierzch grubą solą. Piec ok 20 – 25 minut w gorącym piekarniku/200-220 st./. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.
Focaccia z zielonymi oliwkami
Ciasto wyłożyć na blachę posmarować oliwą i ułożyć oliwki.
Focaccia z zielonymi oliwkami
Piec w gorącym piekarniku do zarumienienia się wierzchu ciasta.