Sposób przygotowania:
Focaccia z zielonymi oliwkami
Drożdże z cukrem wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i 1/2 szklanki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn, 2 łyżki oliwy, sól, zioła i wodę. Ciasto zagniatać kilka minut do utworzenia się gładkiej, elastycznej kuli. Jeśli ciasto wymaga należy podsypać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem średniej wielkości blaszki /lub uformować okrągły placek grubości ok. 1 cm/. Wierzch ponakłuwać widelcem lub zrobić wgłębienia opuszkami palców, posmarować pozostałą oliwą, ułożyć na wierzchu oliwki wciskając je do środka ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość/może to trwać nawet ok.godziny/. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać wierzch grubą solą. Piec ok 20 – 25 minut w gorącym piekarniku/200-220 st./. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.