Sposób przygotowania:
Foccacia
Z podanych składników zagniatam ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatam mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykrywam, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Po godzinie ponownie zagniatam, przez chwilę. Wałkuję na średnicę około 25 cm. Wykładam na blachę oprószoną mąką i odstawiam na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem robię mocne wgłębienia w cieście, odstawiam na 10 minut.
Delikatnie spryskuję oliwą, wykładam pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła.
Piekę około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko studzę na kratce i podaję ciepłą.
Po godzinie ponownie zagniatam, przez chwilę. Wałkuję na średnicę około 25 cm. Wykładam na blachę oprószoną mąką i odstawiam na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem robię mocne wgłębienia w cieście, odstawiam na 10 minut.
Delikatnie spryskuję oliwą, wykładam pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła.
Piekę około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko studzę na kratce i podaję ciepłą.
marietta