Sposób przygotowania:
Fondue au fromage
Żaroodporne kamionkowe naczynie natrzeć roztartym czosnkiem, wlać wino. Włożyć do naczynia pokrajany na cienkie plasterki ser, dodać pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Naczynie postawić na maszynce spirytusowej, umieszczonej na stole, ii stale 'mieszając drewnianą łyżką podgrzewać, aż wytworzy się gęsta płynna masa — wówczas dodać wiśniak. Kostki chleba nabijać na widelec i maczać w Ciepłej potrawie; naczynie ma przez cały czas stać na małym płomieniu maszynki spirytusowej. Jeżeli potrawa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając ko-piastą łyżeczkę mąki dobrze wymieszanej z małą ilością wody. Do przyrządzania tej potrawy, która stanowi pewnego rodzaju zabawę towarzyską, używa się w Szwajcarii specjalnego naczynia oraz widelców.