Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Fondue piwne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ztą potrawą można mile spędziś wieczór w doborowym towarzystwie

Fondue piwne

Składniki:

Fondue piwne

 

 

 

 

  • 500 ml jasnego piwa,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • 750 g sera Cheddar lub Chester,
  • 80 g masła,
  • 1 łyżeka sosu Tabasco,
  • l łyżka sosu Worcester,
  • l łyżeczka mąki pszennej,
  • l łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 18 małych bułeczek,
  • l łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 surowe jajka.

Sposób przygotowania:

Fondue piwne
Do garnka fondue wlać piwo oraz 500 ml wody, dodać ser, masło i silnie rozgrzać, nieustannie mieszając. Dodać sos Worcester oraz sos Tabasco. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do fondue i zagotować. Nie przerywać mieszania, w przeciwnym razie ser może się przypalić. Jajka roztrzepać z musztardą, i ubijając energicznie trzepaczką do piany domieszać do zdjętego z ognia fondue.
Powstałą masą natychmiast polać pokrojone na ćwiartki bułeczki. Podawać natychmiast.