2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Fornetti z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybkie i łatwe domowe fornetti z jabłkiem dla niespodziewanych gości w sam raz z filiżanką herbaty,zawsze się udają!

Fornetti z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fornetti z jabłkami

 

  • 30 dag ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego brązowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Fornetti z jabłkami
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątny placek,dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy łyżkę cukru kryształu i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się złocisty karmel,dodajemy jabłka mieszamy podduszamy chwilę, studzimy. Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia zawijamy nacięciem do góry,zlepiamy brzegi,smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy grubo cukrem trzcinowym .Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*c i pieczemy do zrumienienia.Około 20 minut.
Fornetti z jabłkami
masło rozpuszczamy wsypujemy cukier robimy lekki karmel
Fornetti z jabłkami
dodajemy jabłuszka i dusimy krótką chwilę
Fornetti z jabłkami
ciasto francuskie wałkujemy nacinamy paski na połowie
Fornetti z jabłkami
układamy jabłuszka zawijamy nacięciami do góry smarujemy jajem i posypujemy cukrem