SUPERPRZEPIS

Forszmak lubelski

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Forszmak lubelski Więcej zdjęć (5)

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące.

Składniki:

Forszmak lubelski

 

Sposób przygotowania:

Forszmak lubelski
W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 1/2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Forszmak lubelski
w garnku smażymy schab a następnie kiełbasę
Forszmak lubelski
Cebule kroimy w piórka i smażymy na tłuszczu z kiełbasy
Forszmak lubelski
Pieczarki kroimy w plasterki a paprykę w kostkę
Forszmak lubelski
Całość zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości

Tagi:

kielbasa schab