luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Forszmak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kiedyś podawano go w knajpach i barach .. teraz mniej spotykany. można jeszcze dodać groszku trochę, ale nie miałam..

Forszmak

Składniki:

Forszmak

 

  • 60 dkg wieprzowiny
  • 20 dkg dobrej kiełbasy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1,5 l rosołu
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięs.. może być odrobina Gyros
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Forszmak
Mięso pokroić w paseczki posypać przyprawą i solą, odstawić na ok 2 godziny.
Przysmażyć na patelni na oleju i włożyć do garnka , zalać rosołem , na reszcie tłuszczu przysmażyć cebulę i dodać do garnka. Dodać przyprawy, marchewkę pokrojoną w słupki i kiełbasę pokrojoną w paseczki, przyrumienioną na patelni, gotować wszystko do miękkości, na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i koncentrat pomidorowy zagotować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Forszmak ma być podobny do flaczków. U mnie podaje się go z bułeczką.