Sposób przygotowania:
Forszmak z kurczaka po mojemu.
Udka obieramy ze skóry, aby zupa była mniej tłusta. Udka gotujemy z marcherwką, porem i pietruszką pokrojonymi w plasterki. Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową i gotujemy z tego rosół, tak długo, aż mięso będzie miękkie. (niecałą godzinę na małym ogniu). Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż woda odparuje. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki i podsmażamy na osobnej patelni. Gdy rosół się ugotuje, mięso wyciągamy, obieramy z kości, drobno kroimy i wrzucamy do rosołu. Dodajemy do tego paprykę z ogórkami i pieczarki. Całość mieszamy i gotujemy ok 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, całość mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Można zagęścić mąką.
małatruskaweczka