Sprita, bo kiedyś widziałam to w Big Brotherze
i do teraz sama w fakt nie wierzę.
Ile trochę bąbelków robi z herbatą
spróbujcie, zasmakuje- ręczę Wam za to !
Pigwy, która rośnie u mnie na ogródku
i zmienia swe barwy jesienne pomalutku.
Małe jabłuszko i tyle może
swym smakiem i zapachem na chandrę pomoże.
Konfitury w zależności od humoru
ich słodycz też działa na poprawę nastroju.
I co macie takie miny?
Wolę konfiturę zamiast kwaśnej cytryny.
Czasem też mleka, bo bawarki
pijam w leniwe i długie poranki.
Konkuruje z kawą i walkę wygrywa
piję bawarkę w tle Elvis przygrywa.
A gdy mam przed sobą zimną noc
nie jest mi potrzebny ciepły koc.
Kropla rumu wystarczy do herbaty
to sprawdzony sposób mojego taty !
Teraz o dodatkach do każdego rodzaju herbaty,które cenię najbardziej.
To borówki i maliny.
Taka świeżo naparzona herbata zielona z dodatkiem borówek czy malin jest prawdziwym rarytasem.
Nie robię z malin i borówek konfitur, gdyż sadzę, że przez długie smażenie tracą na wartości.
Wolę zalać je lekkim syropem i zagotować krótko w słoiczkach. Zachowują w ten sposób wspaniały aromat.
Właśnie otworzyłam słoiczek borówek.
W sumie nie raz zastanawiam się co jest lepsze ?
Herbata z malinami czy borówkami - tak odmienne smaki, a każdy wspaniały i każdy ma walory zdrowotne.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju herbaty. Dodatki sprawiają, że nabierają one oryginalnego, wyjątkowego smaku.
Niepowtarzalność herbat jest dla mnie bardzo ważna, ponieważ wiem, ze zawsze mogę delektować się tym, co uważam za najlepsze. Czarne herbaty podaję z kandyzowaną wiśnią, wanilią, kandyzowanym imbirem, cynamonem, czy żurawiną w syropie klonowym.
Herbata z sokiem malinowym, czy miodem rozgrzewa, idealnie sprawdza się w przypadku przeziębienia.
Kandyzowana wiśnia sprawia, że herbata nabiera wyrazistego, słodko- kwaśnego smaku.
Żurawina na syropie klonowym jest bogactwem witamin, fajnie sprawdza się przy przeziębieniu, nadaje herbacie wyrazistego aromatu.
Imbir sprawia, że herbata smakuje wyjątkowo, a jej aromat unosi się w całym domu.
Dodatkiem do samej herbaty jest również woda. To woda sprawia, że herbata dobrze smakuje. Powinniśmy więc pamiętać o tym, żeby była odpowiednio czysta i wolna od zanieczyszczeń... a herbata podana ze smacznym ciachem sprawia, że wszystko wygląda lepiej
Dziś jeszcze jeden przepis na herbatkę. Jedna z moich ulubionych. Polecam w zimie wersję na ciepło, a w lecie ta sama herbatka świetnie orzeźwia jeśli do wystudzonej dodamy kilka kostek lodu i listków mięty.
Herbata z trawą cytrynową
Składniki:
dobrej jakości herbata sypana
trawa cytrynowa suszona
cukier
Dzbanek wyparzam i wsypuje do niego herbatę, zalewam wrzątkiem. Biorę dużą ilość herbaty lub małą ilość wrzątku, żeby powstała mocna esencja.Trawę cytrynową drobno kroje i wkładam do takiego zaparzacza. Zaparzacz wkładam do kubka i zalewam gorącą wodą. Zostawiam nawet do 10 minut żeby trawa dobrze naciągnęła wodę i oddała aromat i smak. Po wyjęciu zaparzacza z kubka wlewam przez sitko esencję herbacianą. Słodzimy cukrem w ilości wg. uznania.
Tą samą herbatkę w lecie zamieniam na herbatę na zimno. Robię ją wówczas w dużym dzbanku, dodaje kilka listków świeżej mięty i kostki lodu.
Babciagramolka dała bardzo dobry pomysł, ja popieram. Wcześniej wogóle nie pomyślałam o tym, że można dać przepis na kawę czy herbatę, dopiero przy okazji tego konkursu się o tym dowiedziałam i rzeczywiście bardziej czytelne by było gdyby była osobna kategoria.
A ja tak przy okazji tego konkursu mam apel i mam nadzieję , że się przyłączycie - żeby w kategoriach potraw w Napojach pojawiło się działka : Herbata i Kawa .Sami widzicie na ile sposobów je parzymy - a to przecież tylko nowe propozycje z bardzo krótkiego czasu .Przecież nie wszyscy piją herbatę zalewając wrzuconą do kubka saszetkę byle czego zalaną wrzątkiem z ,, kranówy " .
Sama zmiana wody ( jeśli już jesteśmy w wątku filtrowanej wody ma decydujący wpływ na smak herbaty czy kawy )- sposób parzenia , dodatki do ich aromatyzowania to przecież cała sztuka .
Bardzo proszę by trudy konkursu nie skończyły się wraz z nim .
Postawię dobrą herbatkę byle tylko takie kategorie się pojawiły .
Czerwona herbata PU-ERH to bardzo zdrowa herbata zwana tez pogromcą tłuszczu.
Niestety nie należy do smacznych trunków. Poczyniłam wiele prób, by podnieść jej walory za pomocą dodatków, aż w końcu odkryłam co łagodzi jej ziemisty smak.
Do parzenia dodaję szczyptę cynamonu, później przelewam ją do kubka, wkładam gruby plaster pomarańczy ze skórką (po uprzednim wyszorowaniu), który posypuję odrobina cukru trzcinowego.
Odstawiam na 5 minut, by aromat i smak pomarańczy zneutralizował nieprzyjemną nutę czerwonej herbaty.
I gotowe! Można popijać i robić się coraz szczuplejszym
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: BRITA - Herbaciany konkurs
iwonciaaa
Sprita, bo kiedyś widziałam to w Big Brotherze
i do teraz sama w fakt nie wierzę.
Ile trochę bąbelków robi z herbatą
spróbujcie, zasmakuje- ręczę Wam za to !
Pigwy, która rośnie u mnie na ogródku
i zmienia swe barwy jesienne pomalutku.
Małe jabłuszko i tyle może
swym smakiem i zapachem na chandrę pomoże.
Konfitury w zależności od humoru
ich słodycz też działa na poprawę nastroju.
I co macie takie miny?
Wolę konfiturę zamiast kwaśnej cytryny.
Czasem też mleka, bo bawarki
pijam w leniwe i długie poranki.
Konkuruje z kawą i walkę wygrywa
piję bawarkę w tle Elvis przygrywa.
A gdy mam przed sobą zimną noc
nie jest mi potrzebny ciepły koc.
Kropla rumu wystarczy do herbaty
to sprawdzony sposób mojego taty !
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
jaNina
To borówki i maliny.
Taka świeżo naparzona herbata zielona z dodatkiem borówek czy malin jest prawdziwym rarytasem.
Nie robię z malin i borówek konfitur, gdyż sadzę, że przez długie smażenie tracą na wartości.
Wolę zalać je lekkim syropem i zagotować krótko w słoiczkach. Zachowują w ten sposób wspaniały aromat.
Właśnie otworzyłam słoiczek borówek.
W sumie nie raz zastanawiam się co jest lepsze ?
Herbata z malinami czy borówkami - tak odmienne smaki, a każdy wspaniały i każdy ma walory zdrowotne.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Ilonar2301
Niepowtarzalność herbat jest dla mnie bardzo ważna, ponieważ wiem, ze zawsze mogę delektować się tym, co uważam za najlepsze. Czarne herbaty podaję z kandyzowaną wiśnią, wanilią, kandyzowanym imbirem, cynamonem, czy żurawiną w syropie klonowym.
Herbata z sokiem malinowym, czy miodem rozgrzewa, idealnie sprawdza się w przypadku przeziębienia.
Kandyzowana wiśnia sprawia, że herbata nabiera wyrazistego, słodko- kwaśnego smaku.
Żurawina na syropie klonowym jest bogactwem witamin, fajnie sprawdza się przy przeziębieniu, nadaje herbacie wyrazistego aromatu.
Imbir sprawia, że herbata smakuje wyjątkowo, a jej aromat unosi się w całym domu.
Dodatkiem do samej herbaty jest również woda. To woda sprawia, że herbata dobrze smakuje. Powinniśmy więc pamiętać o tym, żeby była odpowiednio czysta i wolna od zanieczyszczeń... a herbata podana ze smacznym ciachem sprawia, że wszystko wygląda lepiej
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Herbata z trawą cytrynową
Składniki:
dobrej jakości herbata sypana
trawa cytrynowa suszona
cukier
Dzbanek wyparzam i wsypuje do niego herbatę, zalewam wrzątkiem. Biorę dużą ilość herbaty lub małą ilość wrzątku, żeby powstała mocna esencja.Trawę cytrynową drobno kroje i wkładam do takiego zaparzacza. Zaparzacz wkładam do kubka i zalewam gorącą wodą. Zostawiam nawet do 10 minut żeby trawa dobrze naciągnęła wodę i oddała aromat i smak. Po wyjęciu zaparzacza z kubka wlewam przez sitko esencję herbacianą. Słodzimy cukrem w ilości wg. uznania.
Tą samą herbatkę w lecie zamieniam na herbatę na zimno. Robię ją wówczas w dużym dzbanku, dodaje kilka listków świeżej mięty i kostki lodu.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Netka
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Babciagramolka
Sama zmiana wody ( jeśli już jesteśmy w wątku filtrowanej wody ma decydujący wpływ na smak herbaty czy kawy )- sposób parzenia , dodatki do ich aromatyzowania to przecież cała sztuka .
Bardzo proszę by trudy konkursu nie skończyły się wraz z nim .
Postawię dobrą herbatkę byle tylko takie kategorie się pojawiły .
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
olmanka
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Netka
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
jaNina
Niestety nie należy do smacznych trunków. Poczyniłam wiele prób, by podnieść jej walory za pomocą dodatków, aż w końcu odkryłam co łagodzi jej ziemisty smak.
Do parzenia dodaję szczyptę cynamonu, później przelewam ją do kubka, wkładam gruby plaster pomarańczy ze skórką (po uprzednim wyszorowaniu), który posypuję odrobina cukru trzcinowego.
Odstawiam na 5 minut, by aromat i smak pomarańczy zneutralizował nieprzyjemną nutę czerwonej herbaty.
I gotowe! Można popijać i robić się coraz szczuplejszym