O gustach się nie dyskutuje,
Ale mi najlepiej z pigwą smakuje!
Również earl gray z dodatkiem jagód,
Pijam ją na kanapie dla swoich wygód,
A że latem nie mało malin w ogrodzie,
Świetnie smakują w jesiennej słocie.
A gdy brakuje odporności i sił zimą,
Można herbatę zakropić cytryną.
Jeszcze lepiej dodać dzikiej róży,
Zimę bez przeziębienia ona wywróży.
Kiedy problem mam z nerkami,
Wypijam herbatę z żurawinami!
Nie herbacie ekspresowej,
Kibicuję herbacie ważonej,
Czarna, zielona, czerwona, biała,
Każda taka doskonała!
Wspomniane doń dodatki
Najlepiej z własnej spiżarni.
Nie warto się latem lenić,
By zimę ze smakiem przeżyć!
Zdjęciami opisu tego nie udekoruję
Bo w pracy na niedobór herbaty właśnie choruję!
Ale za chwilę piętnasta na tarczy,
Wypije ktoś ze mną? Dla wszystkich wystarczy!
Ostatnio bardzo często gości u mnie w domu popularna w Turcji herbata jabłkowa, w wersji zmodyfikowanej dodatkami przeze mnie. Tradycyjna herbata jabłkowa to nic innego jak ususzone, małe kawałki jabłka, zalane bezpośrednio wrzątkiem.
Łyżeczkę herbaty wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzącą wodą. Można przykryć na 2-3 minuty spodeczkiem. Dodajemy do herbaty imbir mielony i łyżeczkę soku z cytryny. Opcjonalnie można wrzucić po goździku. Słodzimy najlepiej i najzdrowiej miodem. Wymieszać. Podawać ozdobione plasterkiem jabłka i cytryny. Do tej herbatki najlepiej podawać plasterki jabłka lub herbatniki. A już gdy te plasterki na chwilkę zamoczy w tej herbatce to smakują wyśmienicie.
Dodatki do herbaty muszą być smaczne, zdrowe i naprawdę wyjątkowe. Na jesienne chłody, najlepiej sprawdzi się rozgrzewający duet- kwaśna cytryna i słodka malina. Świetny jest też miodzik, cukier kandyzowany i konfitury, idealne na przeziębienie i wszelkiego rodzaju zapalenie. A, na gorące lato, polecam listek mięty i kostki lodu- ugaszą pragnienie i ochłodzą, a przy takiej herbatce, nowe pomysły się rodzą.
Dziś polecam herbatkę z rodzynkami.
Składniki:
herbata sypana (jaką kto lubi, ważne, aby była dobra gatunkowo)
2 łyżeczki rodzynek
cynamon
łyżeczka miodu
Tą herbatę akurat najbardziej lubię robić w takim kubku z zaparzaczem. Rodzynki kroimy, dzięki temu oddadzą napojowi więcej smaku i wrzucamy na dno kubka. Na to wkładamy to siteczko z dziurkami z łyżeczką herbaty i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem ok 5 minut, w tym czasie miód mieszamy na spodeczku z cynamonem. Po zaparzeniu herbaty dodajemy miód, mieszamy i podajemy.
Przy tej herbatce nie ciągnie nas już do podjadania niczego słodkiego, gdyż napój sam w sobie jest przyjemnie słodki i aromatyczny. Jedyne co to zjadamy rodzynki wyciągając je łyżeczką z herbaty.
Herbata jest moim ulubionym napojem, który dzięki swojej różnorodności według mnie pasuje do wszystkiego, o każdej porze roku i dnia i nocy. Lubię bawić się smakami, czasem wystarczy wymieszać kilka saszetek z różnymi herbatami i powstaje niepowtarzalny smak. Do tradycyjnej herbaty z cytryną i miodem nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie to najlepszy lek na przeziębienie. Dziś jednak proponuję herbatkę na ostro z miętowo-orzechowym posmakiem.
Herbatka miętowa z orzeszkami pini i chili.
Składniki:
- torebka herbaty miętowej lub miętowo-owocowej
- łyżeczka orzeszków pini
- łyżeczka miodu
- chili w proszku.
Torebkę mięty wkładam do kubka i zalewam do 3/4 wysokości wrzącą wodą. Parzę ok 5 minut. Orzeszki piniowe drobno kroimy, aby jeszcze lepiej uolniły swój aromat. Po zaparzeniu torebkę mięty wyciągam z kubka, dolewam do pełna gorącą wodę, wrzucam pokrojone drobno orzeszki, wsypuję chili (ilość wg uznania, ja biorę na czubku łyżeczki, żeby nie przesadzić z ostrością). Do tego łyżeczka miodu, wymieszać i gotowe. Polecam!
Mysiunia! Zgadzam się z Tobą - miodzik z mniszka jest świetnym dodatkiem do herbaty.
Też robię go co roku - jest smaczny i bardzo korzystnie wpływa na drogi oddechowe.
Na dowód przesyłam fotkę.
zmieniono 1 raz (ostatnio 24 paź 2011 13:13 przez jaNina)
Bardzo lubię pić herbatę czerwoną czyli Pu-erh… Na jesienne i zimowe dni bardzo dobra jest herbata liściasta pu-erh, jednak ma ona ziemisty smak dlatego ja dodaję świeży imbir drobno posiekany.
Do dzbanuszka lub zaparzacza:
sypię 1 łyżeczkę liści herbaty
oraz kawałek imbiru obranego i drobno posiekanego
Całość zalewam wrzącą wodą która jest przefiltrowana i zagotowana tylko 1 raz. Parzę herbatę ok. 3 minut, mieszam i wlewam do filiżanki.
Potem to już tylko delektuję się smakiem gorącej i lekko „ostrej” herbaty. Herbaty nie słodzę…ale taka herbata dobrze smakuje z ciastem np. fale Dunaju, które są z jabłkami i kremem o smaku wiśniowym. Równie pyszna i rozgrzewająca jest sama herbata bez ciasta. Dodam jeszcze, że herbata czerwona Pu-erh ma właściwości oczyszczające, odtruwające i odchudzające.
POLECAM i życzę miłych chwil spędzonych przy filiżance herbaty.
Na drugim zdjęciu herbata po zalaniu wrzątkiem.
zmieniono 1 raz (ostatnio 23 paź 2011 22:36 przez misia14)
Do filiżanki wsypujemy herbatę. Ziarenko kardamonu przekrawamy na pół i również dodajemy. Całość zalewamy gorącą wodą i parzymy herbatę ok 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy miód z mleczy (może być inny, ale domowy miód z kwiatów mleczy dodaje niepowtarzalny smak i aromat). Herbatę mieszamy i podajemy do picia na gorąco. Herbata ma słodko - korzenny aromat.
Do filiżanki wsypujemy herbatę oraz wkładamy rozgniecione ziarenko kardamonu, po czym zalewamy gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Sama herbata powinna się parzyć 3 minuty. Pomaranczę sparzamy gorącą wodą, wycieramy i ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Skórkę z pomarańczy oraz plasterek pigwy dodajemy juz do zaparzonej herbaty, po 2-3 minutach dodajemy miód i mieszamy. Herbata jest bardzo zdrowa dzięki pigwie i miodowi, natomiast kardamon nadaje jej korzenny, rozgrzewający aromat, nuta pomarańczy nadaje piękny posmak herbacie.
Oczywiście do herbatki podajemy kawałek pysznego, domowego serniczka i żadne jesienne i zimowe wieczory nie będą nam straszne
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: BRITA - Herbaciany konkurs
Siek
Ale mi najlepiej z pigwą smakuje!
Również earl gray z dodatkiem jagód,
Pijam ją na kanapie dla swoich wygód,
A że latem nie mało malin w ogrodzie,
Świetnie smakują w jesiennej słocie.
A gdy brakuje odporności i sił zimą,
Można herbatę zakropić cytryną.
Jeszcze lepiej dodać dzikiej róży,
Zimę bez przeziębienia ona wywróży.
Kiedy problem mam z nerkami,
Wypijam herbatę z żurawinami!
Nie herbacie ekspresowej,
Kibicuję herbacie ważonej,
Czarna, zielona, czerwona, biała,
Każda taka doskonała!
Wspomniane doń dodatki
Najlepiej z własnej spiżarni.
Nie warto się latem lenić,
By zimę ze smakiem przeżyć!
Zdjęciami opisu tego nie udekoruję
Bo w pracy na niedobór herbaty właśnie choruję!
Ale za chwilę piętnasta na tarczy,
Wypije ktoś ze mną? Dla wszystkich wystarczy!
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
BRITA - Twoja woda
Przypominamy, że przepisy można zgłaszać do 2.11.2011! Czekamy na jeszcze więcej pysznych inspiracji na herbatę
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Jabłkowo – imbirowa herbatka
Składniki:
herbata jabłkowa
cytryna
jabłko
goździki
miód
imbir
Łyżeczkę herbaty wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzącą wodą. Można przykryć na 2-3 minuty spodeczkiem. Dodajemy do herbaty imbir mielony i łyżeczkę soku z cytryny. Opcjonalnie można wrzucić po goździku. Słodzimy najlepiej i najzdrowiej miodem. Wymieszać. Podawać ozdobione plasterkiem jabłka i cytryny. Do tej herbatki najlepiej podawać plasterki jabłka lub herbatniki. A już gdy te plasterki na chwilkę zamoczy w tej herbatce to smakują wyśmienicie.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
casablanca12
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Składniki:
herbata sypana (jaką kto lubi, ważne, aby była dobra gatunkowo)
2 łyżeczki rodzynek
cynamon
łyżeczka miodu
Tą herbatę akurat najbardziej lubię robić w takim kubku z zaparzaczem. Rodzynki kroimy, dzięki temu oddadzą napojowi więcej smaku i wrzucamy na dno kubka. Na to wkładamy to siteczko z dziurkami z łyżeczką herbaty i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem ok 5 minut, w tym czasie miód mieszamy na spodeczku z cynamonem. Po zaparzeniu herbaty dodajemy miód, mieszamy i podajemy.
Przy tej herbatce nie ciągnie nas już do podjadania niczego słodkiego, gdyż napój sam w sobie jest przyjemnie słodki i aromatyczny. Jedyne co to zjadamy rodzynki wyciągając je łyżeczką z herbaty.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Herbatka miętowa z orzeszkami pini i chili.
Składniki:
- torebka herbaty miętowej lub miętowo-owocowej
- łyżeczka orzeszków pini
- łyżeczka miodu
- chili w proszku.
Torebkę mięty wkładam do kubka i zalewam do 3/4 wysokości wrzącą wodą. Parzę ok 5 minut. Orzeszki piniowe drobno kroimy, aby jeszcze lepiej uolniły swój aromat. Po zaparzeniu torebkę mięty wyciągam z kubka, dolewam do pełna gorącą wodę, wrzucam pokrojone drobno orzeszki, wsypuję chili (ilość wg uznania, ja biorę na czubku łyżeczki, żeby nie przesadzić z ostrością). Do tego łyżeczka miodu, wymieszać i gotowe. Polecam!
Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
jaNina
Też robię go co roku - jest smaczny i bardzo korzystnie wpływa na drogi oddechowe.
Na dowód przesyłam fotkę.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
misia14
Bardzo lubię pić herbatę czerwoną czyli Pu-erh… Na jesienne i zimowe dni bardzo dobra jest herbata liściasta pu-erh, jednak ma ona ziemisty smak dlatego ja dodaję świeży imbir drobno posiekany.
Do dzbanuszka lub zaparzacza:
sypię 1 łyżeczkę liści herbaty
oraz kawałek imbiru obranego i drobno posiekanego
Całość zalewam wrzącą wodą która jest przefiltrowana i zagotowana tylko 1 raz. Parzę herbatę ok. 3 minut, mieszam i wlewam do filiżanki.
Potem to już tylko delektuję się smakiem gorącej i lekko „ostrej” herbaty. Herbaty nie słodzę…ale taka herbata dobrze smakuje z ciastem np. fale Dunaju, które są z jabłkami i kremem o smaku wiśniowym. Równie pyszna i rozgrzewająca jest sama herbata bez ciasta. Dodam jeszcze, że herbata czerwona Pu-erh ma właściwości oczyszczające, odtruwające i odchudzające.
POLECAM i życzę miłych chwil spędzonych przy filiżance herbaty.
Na drugim zdjęciu herbata po zalaniu wrzątkiem.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Mysiunia
SKŁADNIKI:
1 łyżeczka suszonego kwiatu malwy sudańskiej
1 ziarenko kardamonu
1 łyżeczka miodu z mleczy
Do filiżanki wsypujemy herbatę. Ziarenko kardamonu przekrawamy na pół i również dodajemy. Całość zalewamy gorącą wodą i parzymy herbatę ok 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy miód z mleczy (może być inny, ale domowy miód z kwiatów mleczy dodaje niepowtarzalny smak i aromat). Herbatę mieszamy i podajemy do picia na gorąco. Herbata ma słodko - korzenny aromat.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Mysiunia
Składniki:
1 łyżeczka czarnej herbaty
1 plasterek pigwy
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
1 ziarenko kardamonu
1 łyżeczka miodu
Do filiżanki wsypujemy herbatę oraz wkładamy rozgniecione ziarenko kardamonu, po czym zalewamy gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Sama herbata powinna się parzyć 3 minuty. Pomaranczę sparzamy gorącą wodą, wycieramy i ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Skórkę z pomarańczy oraz plasterek pigwy dodajemy juz do zaparzonej herbaty, po 2-3 minutach dodajemy miód i mieszamy. Herbata jest bardzo zdrowa dzięki pigwie i miodowi, natomiast kardamon nadaje jej korzenny, rozgrzewający aromat, nuta pomarańczy nadaje piękny posmak herbacie.
Oczywiście do herbatki podajemy kawałek pysznego, domowego serniczka i żadne jesienne i zimowe wieczory nie będą nam straszne