Moimi ulubionymi dodatkami do herbaty są cytryna i miód. Już we wczesnym dzieciństwie, tata robił mi przepyszną herbatę z tymi właśnie dodatkami, zawsze bardzo kwaśną, ale przesączoną miodową słodyczą . Napój ten pomagał nie tylko na przeziębienia, ale także na wszystkie moje dziecięce problemy. Dziś, za każdym razem, gdy delektuję się herbatą, przyrządzoną według receptury mojego taty, wracam myślami do dziecinnych lat, w których nie było rzeczy nie możliwych.
Są takie połączenia smaków, z którymi nawet najbardziej pochmurny dzień kończy się promieniem... uśmiechu. Potrzebna jest wtedy herbata, najlepiej aromatyczny Earl Grey bez cukru. Koniecznie w dużym kubku. Sir Earl Grey jest osobnikiem bardzo towarzyskim, wyśmienicie czuje się z bananowymi muffinkami, do których specjalnie dla niego dodaję skórkę otartą z pomarańczy (2 szklanki mąki, 3 banany, pół kostki margaryny, łyżka oleju roślinnego, niepełna szklanka cukru, szczypta soli, półtora łyżeczki sody, skórka otarta z jednej pomarańczy).
Wiesz , że Cię uwielbiam za to zdanie ,,... Potrzebna jest wtedy herbata, najlepiej aromatyczny Earl Grey bez cukru...."
Są takie połączenia smaków, z którymi nawet najbardziej pochmurny dzień kończy się promieniem... uśmiechu. Potrzebna jest wtedy herbata, najlepiej aromatyczny Earl Grey bez cukru. Koniecznie w dużym kubku. Sir Earl Grey jest osobnikiem bardzo towarzyskim, wyśmienicie czuje się z bananowymi muffinkami, do których specjalnie dla niego dodaję skórkę otartą z pomarańczy (2 szklanki mąki, 3 banany, pół kostki margaryny, łyżka oleju roślinnego, niepełna szklanka cukru, szczypta soli, półtora łyżeczki sody, skórka otarta z jednej pomarańczy).
Moją ulubioną herbatką jest najprostsza, po prostu zaparzona, z dodatkiem cytrynki i cukru bądź też miodu
poniżej prezentuję tę harbatkę w nieco innym, odświętnym wydaniu, podaję taką, jeśli chcę zaskoczyć gości
Tęczowa herbatka po wymieszaniu smakuje jak herbata z cytrynką, jednak efekt oddzielnych warstw jest niesamowity
Dziś proponuję herbatkę rumowo-miodową.
Herbata z rumem działa rozgrzewająco, poprawia krążenie i ponury nastrój. Dla mnie jest ona podwójnie rozgrzewająca: po pierwsze przez dodanie alkoholu, a po drugie przez podanie w tradycyjnych tureckich szklaneczkach, które są pamiątką z ciepłych wakacji.
Składniki:
herbata sypana 2 łyżeczki
likier miodowo-rumowy bądź rum – ok 40-50 ml na dużą szklankę
miód lub cukier
Wyparzyć czajniczek i wsypać herbatę. Zalać wrzątkiem. Przykryć czajniczek pokrywką i parzyć herbatę ok 5 minut. Herbata musi być mocno zaparzona. Herbatę przelać przez sitko do szklaneczek. Dodać rum, miód i wymieszać. Rumu dodałam po łyżeczce, natomiast do szklanki 250 ml proponuje ok 40-50 ml trunku.
Do herbaty z rumem można dodać plasterek cytryny lub szczyptę cynamonu.
Witam serdecznie, jestem tu nowa i podaję swój sposób na pyszną herbatę.
Do czarnej zwykłej zaparzonej herbaty dodaję 2 łyżeczki na kubek soku domowej roboty z pigwy lub pigwowca (znakomicie zastępuje cytrynę), zamiast cukru odrobina miodu, najlepiej malinowego, ale jak nie ma to lipowy lub wielokwiatowy.
A kiedy jestem przeziębiona to dodaję jeszcze 1-2 łyżeczki alkoholu o nazwie "Malinówka", do kupienia w sklepach.
Ulubione dodatki do herbaty?
One zawsze poprawiają nastrój !
To kilka rozgniecionych malin, listek świeżej mięty i uśmiech mojego męża, z którym ową herbatkę popijam
Dodatki herbacianej jesieni.
Ile smaków tyle dodatków Ja jednak najczęściej herbatki wzbogacam jesienią, gdyż to ona daje je najsmaczniejsze. Zamiast kupować zieloną herbatę o smaku opuncji sama staram się wydobyć ten smak. Do zwykłej liściastej zielonej herbaty dodaję plasterki pigwy i cytryny. Nie da się opisać po prostu tego aromatu! Kto ma na swoim podwórku pigwę przyzna mi rację Sprawdza się ona także jako dodatek do herbaty czarnej - sama - lub w towarzystwie miodu i cytryny. Rozgrzewający grzaniec herbaciany - to dodatek miodu, cytryny, goździków i cząstek pomarańczy lub mandarynek, które po wypiciu doskonale smakują. A na przeziębienie oczywiście dodaję sprawdzony sok malinowy z zebranych jesienią malin. Rozgrzeje każdy zmarznięty nosek! Pysznie, ciepło i zdrowo
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: BRITA - Herbaciany konkurs
gosiaad
Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Babciagramolka
Wiesz , że Cię uwielbiam za to zdanie ,,... Potrzebna jest wtedy herbata, najlepiej aromatyczny Earl Grey bez cukru...."
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
browneyedgirl
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
mycha
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
mycha
poniżej prezentuję tę harbatkę w nieco innym, odświętnym wydaniu, podaję taką, jeśli chcę zaskoczyć gości
Tęczowa herbatka po wymieszaniu smakuje jak herbata z cytrynką, jednak efekt oddzielnych warstw jest niesamowity
https://gotujmy.pl/herbata-teczowa-,przepisy,106871.html
polecam gorąco
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Herbata z rumem działa rozgrzewająco, poprawia krążenie i ponury nastrój. Dla mnie jest ona podwójnie rozgrzewająca: po pierwsze przez dodanie alkoholu, a po drugie przez podanie w tradycyjnych tureckich szklaneczkach, które są pamiątką z ciepłych wakacji.
Składniki:
herbata sypana 2 łyżeczki
likier miodowo-rumowy bądź rum – ok 40-50 ml na dużą szklankę
miód lub cukier
Wyparzyć czajniczek i wsypać herbatę. Zalać wrzątkiem. Przykryć czajniczek pokrywką i parzyć herbatę ok 5 minut. Herbata musi być mocno zaparzona. Herbatę przelać przez sitko do szklaneczek. Dodać rum, miód i wymieszać. Rumu dodałam po łyżeczce, natomiast do szklanki 250 ml proponuje ok 40-50 ml trunku.
Do herbaty z rumem można dodać plasterek cytryny lub szczyptę cynamonu.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
antybarbi
Do czarnej zwykłej zaparzonej herbaty dodaję 2 łyżeczki na kubek soku domowej roboty z pigwy lub pigwowca (znakomicie zastępuje cytrynę), zamiast cukru odrobina miodu, najlepiej malinowego, ale jak nie ma to lipowy lub wielokwiatowy.
A kiedy jestem przeziębiona to dodaję jeszcze 1-2 łyżeczki alkoholu o nazwie "Malinówka", do kupienia w sklepach.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
ajulitka
One zawsze poprawiają nastrój !
To kilka rozgniecionych malin, listek świeżej mięty i uśmiech mojego męża, z którym ową herbatkę popijam
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
bartekstan6
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Kamiiii21
Ile smaków tyle dodatków Ja jednak najczęściej herbatki wzbogacam jesienią, gdyż to ona daje je najsmaczniejsze. Zamiast kupować zieloną herbatę o smaku opuncji sama staram się wydobyć ten smak. Do zwykłej liściastej zielonej herbaty dodaję plasterki pigwy i cytryny. Nie da się opisać po prostu tego aromatu! Kto ma na swoim podwórku pigwę przyzna mi rację Sprawdza się ona także jako dodatek do herbaty czarnej - sama - lub w towarzystwie miodu i cytryny. Rozgrzewający grzaniec herbaciany - to dodatek miodu, cytryny, goździków i cząstek pomarańczy lub mandarynek, które po wypiciu doskonale smakują. A na przeziębienie oczywiście dodaję sprawdzony sok malinowy z zebranych jesienią malin. Rozgrzeje każdy zmarznięty nosek! Pysznie, ciepło i zdrowo