Herbata zielona to mój ulubiony napój. Jest bardzo zdrowa, choć bez dodatków na pewno nie jest tak aromatyczna jak inne.
Więc zawsze coś dodaję.
Ale od poczatku.....
Parzę zieloną herbatę wg wskazówek sławnej podróżniczki Beaty Pawlikowskiej, czyli
przelewam herbaciane liście gorącą (ok 80 stopni), miekką, przefiltrowaną wodą, następnie zalewam nią herbatę i parzę przez 1 minutę. Tak powstaje pierwsza filiżanka.
Fusy zostawiam wczajniczku i w ten sam sposób parzę jeszcze dwie następne filiżanki.
Latem do tak parzonej herbaty dodaję listki melisy , które nadają herbacie delikatny cytrynowy aromat.
Jesienią, gdy zimna aura daje nam w kość stosuje inne dodatki.
Wcześniej, zaraz po zakupie miodu z leśnej pasieki, gdy jest jeszcze płynny
przygotowuję dwa smakowite słoiczki.
Pierwszy to drobno posiekany imbir (uprzednio obrany za pomocą łyżeczki) zalewam płynnym aromatycznym miodem.
Jesienią, gdy dojrzeje pigwa, obieram ją z gniazd nasiennych, kroję w drobna kosteczkę i również zalewam ją miodem. Po kilku tygodniach powstaje niezwykle aromatyczny dodatek do herbaty.
Dwa litrowe słoiczki starczają mi na całą zimę.
Herbata zielona parzona jest w niższej temperaturze, więc miód po dodaniu do niej nie straci swoich cennych właściwości.
Oprócz tych dodatków dodaję również różne konfitury, do moich ulubionych należy wiśniowa oraz malinowa. Bywa też, że sypię suszone owoce (żurawinę, wisnie, rodzynki) lub kandyzowany, pokrojony w plasterki imbir.
Po namoczeniu tych dodatków w herbacie można je po prostu zjeść.
Przy takich dodatkach nie kusi mnie, by sięgnąć po przegryzkę.
A jeśli się to zdarzy - to najlepiej przegryźć ciasteczko owsiane lub korzenne.
Na zdrowie!
Jesteś genialna z tymi miodami - ,, kupuję ,, pomysł od zaraz
Herbata zielona to mój ulubiony napój. Jest bardzo zdrowa, choć bez dodatków na pewno nie jest tak aromatyczna jak inne.
Więc zawsze coś dodaję.
Ale od poczatku.....
Parzę zieloną herbatę wg wskazówek sławnej podróżniczki Beaty Pawlikowskiej, czyli
przelewam herbaciane liście gorącą (ok 80 stopni), miekką, przefiltrowaną wodą, następnie zalewam nią herbatę i parzę przez 1 minutę. Tak powstaje pierwsza filiżanka.
Fusy zostawiam wczajniczku i w ten sam sposób parzę jeszcze dwie następne filiżanki.
Latem do tak parzonej herbaty dodaję listki melisy , które nadają herbacie delikatny cytrynowy aromat.
Jesienią, gdy zimna aura daje nam w kość stosuje inne dodatki.
Wcześniej, zaraz po zakupie miodu z leśnej pasieki, gdy jest jeszcze płynny
przygotowuję dwa smakowite słoiczki.
Pierwszy to drobno posiekany imbir (uprzednio obrany za pomocą łyżeczki) zalewam płynnym aromatycznym miodem.
Jesienią, gdy dojrzeje pigwa, obieram ją z gniazd nasiennych, kroję w drobna kosteczkę i również zalewam ją miodem. Po kilku tygodniach powstaje niezwykle aromatyczny dodatek do herbaty.
Dwa litrowe słoiczki starczają mi na całą zimę.
Herbata zielona parzona jest w niższej temperaturze, więc miód po dodaniu do niej nie straci swoich cennych właściwości.
Oprócz tych dodatków dodaję również różne konfitury, do moich ulubionych należy wiśniowa oraz malinowa. Bywa też, że sypię suszone owoce (żurawinę, wisnie, rodzynki) lub kandyzowany, pokrojony w plasterki imbir.
Po namoczeniu tych dodatków w herbacie można je po prostu zjeść.
Przy takich dodatkach nie kusi mnie, by sięgnąć po przegryzkę.
A jeśli się to zdarzy - to najlepiej przegryźć ciasteczko owsiane lub korzenne.
Na zdrowie!
Dla mnie idealnym dodatkiem do herbaty jest sok z owoców pigwowca lub pigwy ...
i herbatniki
Aromatyczna i gorąca herbatka z sokiem z pigwy jest idealna na długie, chłodne jesienno-zimowe wieczory. Od razu poprawia nastrój. Gorąco polecam!
Przepis na sok z owoców pigwowca jest prosty. Owoce należy oczyścić i zasypać cukrem. Jak owoce puszczą sok to możemy dolewać do herbaty (1-2 łyżeczki na filiżankę). Dokładniejszy przepis znajdziecie na stronie:
https://gotujmy.pl/sok-z-owocow-pigwowca,przepisy,116734.html
Polecam również dżem z owoców pigwowca. Jest doskonały do herbatników
https://gotujmy.pl/dzem-z-owocow-pigwowca,przepisy,116713.htm
zmieniono 1 raz (ostatnio 25 paź 2011 08:05 przez pigwa)
Moim ostatnim odkryciem jest syrop z czarnego bzu. Buteleczkę otrzymałam od przyjaciółki i od razu się w nim zakochałam. Przedstawiam więc:
herbatkę z syropem z czarnego bzu
Na filiżankę herbaty: 1 łyżeczka herbaty gruzińskiej (ma lekko orzechowy smak), plasterek imbiru i plasterek cytryny i 1 łyżeczka syropu z czarnego bzu. Wygląda to tak :
zmieniono 2 razy (ostatnio 22 paź 2011 18:18 przez sakura)
Ja mam jeszcze jedną propozycję na fajną herbatkę.
Podczas przygotowywania podwieczorku dla dzieci,a były to naleśniki z syropem klonowym,wpadlam na pomysł by zrobić herbatę z syropem i cytryną.Okazalo się,że taka herbatka jest bardzo smacznaWystarczy dolać do kubka z herbatą łyżeczkę lub dwie syropu klonowego i dorzucić plasterek cytrynyZrobiłam pierwszy ale na pewno nie ostatni razPolecam
Podstawowym elementem decydującym o jakości przygotowywanej herbaty jest wyśmienita woda.
Dzięki wkładom BRITA otrzymujemy miękką, przefiltrowaną wodę, która po zagotowaniu lepiej wydobywa z herbaty walory smakowe.
Aby się przekonać trzeba spróbować…. swoich sił w konkursie dotyczącym tego gorącego napoju. Wystarczy w oryginalny sposób odpowiedzieć na pytanie: Jakie są Twoje ulubione dodatki do herbaty? Podziel się nimi z nami i opisz je w kreatywny sposób.
Na Wasze odpowiedzi czekamy od 18 października do 2 listopada. Pamiętajcie, że udzielając ich poniżej, możecie wzbogacić je także zdjęciami. A już 4 listopada przyznamy nagrody dla autorów 5 najciekawszych odpowiedzi – filtry dzbankowe BRITA . Zapraszamy!
Zobacz Regulamin konkursu:
https://gotujmy.pl/oficjalny-regulamin-konkursu-woda,artykuly,7868.html
No właśnie to ma być test chyba BRITA tak ? czy nie ? A nie jakieś pierdoły ? hahahahaha Bo już sama nie wiem.? Proszę mnie oświetlić ?
Evitko,to jest konkurs na najfajniej opisane dodatki do herbatki
Można wygrać filtry dzbankowe
Aha ,to o to chodzi.Dzieki
zmieniono 1 raz (ostatnio 21 paź 2011 18:29 przez evita0007)
Podstawowym elementem decydującym o jakości przygotowywanej herbaty jest wyśmienita woda.
Dzięki wkładom BRITA otrzymujemy miękką, przefiltrowaną wodę, która po zagotowaniu lepiej wydobywa z herbaty walory smakowe.
Aby się przekonać trzeba spróbować…. swoich sił w konkursie dotyczącym tego gorącego napoju. Wystarczy w oryginalny sposób odpowiedzieć na pytanie: Jakie są Twoje ulubione dodatki do herbaty? Podziel się nimi z nami i opisz je w kreatywny sposób.
Na Wasze odpowiedzi czekamy od 18 października do 2 listopada. Pamiętajcie, że udzielając ich poniżej, możecie wzbogacić je także zdjęciami. A już 4 listopada przyznamy nagrody dla autorów 5 najciekawszych odpowiedzi – filtry dzbankowe BRITA . Zapraszamy!
Zobacz Regulamin konkursu:
https://gotujmy.pl/oficjalny-regulamin-konkursu-woda,artykuly,7868.html
No właśnie to ma być test chyba BRITA tak ? czy nie ? A nie jakieś pierdoły ? hahahahaha Bo już sama nie wiem.? Proszę mnie oświetlić ?
Evitko,to jest konkurs na najfajniej opisane dodatki do herbatki
Można wygrać filtry dzbankowe
Podstawowym elementem decydującym o jakości przygotowywanej herbaty jest wyśmienita woda.
Dzięki wkładom BRITA otrzymujemy miękką, przefiltrowaną wodę, która po zagotowaniu lepiej wydobywa z herbaty walory smakowe.
Aby się przekonać trzeba spróbować…. swoich sił w konkursie dotyczącym tego gorącego napoju. Wystarczy w oryginalny sposób odpowiedzieć na pytanie: Jakie są Twoje ulubione dodatki do herbaty? Podziel się nimi z nami i opisz je w kreatywny sposób.
Na Wasze odpowiedzi czekamy od 18 października do 2 listopada. Pamiętajcie, że udzielając ich poniżej, możecie wzbogacić je także zdjęciami. A już 4 listopada przyznamy nagrody dla autorów 5 najciekawszych odpowiedzi – filtry dzbankowe BRITA . Zapraszamy!
Zobacz Regulamin konkursu:
https://gotujmy.pl/oficjalny-regulamin-konkursu-woda,artykuly,7868.html
No właśnie to ma być test chyba BRITA tak ? czy nie ? Bo już sama nie wiem.? Proszę mnie oświetlić ?
zmieniono 1 raz (ostatnio 21 paź 2011 18:32 przez evita0007)
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs - Herbata zielona.
jaNina
Sprawdzone ! stosuję od kilku lat
Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs - Herbata zielona.
Babciagramolka
Jesteś genialna z tymi miodami - ,, kupuję ,, pomysł od zaraz
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs - Herbata zielona.
jaNina
Więc zawsze coś dodaję.
Ale od poczatku.....
Parzę zieloną herbatę wg wskazówek sławnej podróżniczki Beaty Pawlikowskiej, czyli
przelewam herbaciane liście gorącą (ok 80 stopni), miekką, przefiltrowaną wodą, następnie zalewam nią herbatę i parzę przez 1 minutę. Tak powstaje pierwsza filiżanka.
Fusy zostawiam wczajniczku i w ten sam sposób parzę jeszcze dwie następne filiżanki.
Latem do tak parzonej herbaty dodaję listki melisy , które nadają herbacie delikatny cytrynowy aromat.
Jesienią, gdy zimna aura daje nam w kość stosuje inne dodatki.
Wcześniej, zaraz po zakupie miodu z leśnej pasieki, gdy jest jeszcze płynny
przygotowuję dwa smakowite słoiczki.
Pierwszy to drobno posiekany imbir (uprzednio obrany za pomocą łyżeczki) zalewam płynnym aromatycznym miodem.
Jesienią, gdy dojrzeje pigwa, obieram ją z gniazd nasiennych, kroję w drobna kosteczkę i również zalewam ją miodem. Po kilku tygodniach powstaje niezwykle aromatyczny dodatek do herbaty.
Dwa litrowe słoiczki starczają mi na całą zimę.
Herbata zielona parzona jest w niższej temperaturze, więc miód po dodaniu do niej nie straci swoich cennych właściwości.
Oprócz tych dodatków dodaję również różne konfitury, do moich ulubionych należy wiśniowa oraz malinowa. Bywa też, że sypię suszone owoce (żurawinę, wisnie, rodzynki) lub kandyzowany, pokrojony w plasterki imbir.
Po namoczeniu tych dodatków w herbacie można je po prostu zjeść.
Przy takich dodatkach nie kusi mnie, by sięgnąć po przegryzkę.
A jeśli się to zdarzy - to najlepiej przegryźć ciasteczko owsiane lub korzenne.
Na zdrowie!
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
pigwa
i herbatniki
Aromatyczna i gorąca herbatka z sokiem z pigwy jest idealna na długie, chłodne jesienno-zimowe wieczory. Od razu poprawia nastrój. Gorąco polecam!
Przepis na sok z owoców pigwowca jest prosty. Owoce należy oczyścić i zasypać cukrem. Jak owoce puszczą sok to możemy dolewać do herbaty (1-2 łyżeczki na filiżankę). Dokładniejszy przepis znajdziecie na stronie:
https://gotujmy.pl/sok-z-owocow-pigwowca,przepisy,116734.html
Polecam również dżem z owoców pigwowca. Jest doskonały do herbatników
https://gotujmy.pl/dzem-z-owocow-pigwowca,przepisy,116713.htm
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
sakura
1 łyżeczka lapacho pomarańczowego
1 plasterek cytryny
1 plasterk imbiru
gotujemy 5 min i zaparzamy jeszcze 10.
po przecedzeniu dodajemy łyżeczkę miodu i plasterek gruszki.
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
sakura
herbatkę z syropem z czarnego bzu
Na filiżankę herbaty: 1 łyżeczka herbaty gruzińskiej (ma lekko orzechowy smak), plasterek imbiru i plasterek cytryny i 1 łyżeczka syropu z czarnego bzu. Wygląda to tak :
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Netka
Podczas przygotowywania podwieczorku dla dzieci,a były to naleśniki z syropem klonowym,wpadlam na pomysł by zrobić herbatę z syropem i cytryną.Okazalo się,że taka herbatka jest bardzo smacznaWystarczy dolać do kubka z herbatą łyżeczkę lub dwie syropu klonowego i dorzucić plasterek cytrynyZrobiłam pierwszy ale na pewno nie ostatni razPolecam
Odp: Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
evita0007
Aha ,to o to chodzi.Dzieki
Odp: Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
Netka
Evitko,to jest konkurs na najfajniej opisane dodatki do herbatki
Można wygrać filtry dzbankowe
Odp: BRITA - Herbaciany konkurs
evita0007
No właśnie to ma być test chyba BRITA tak ? czy nie ? Bo już sama nie wiem.? Proszę mnie oświetlić ?