Tokijko nie prowokuj ( hi hi ) .Mam barwnik spożywczy do makaronu ( Włosi też robią czarny makaron ) - może on z tego atramentu z kałamarnic ? Jak myślicie jak by wyglądały czarne kluski śląskie ? I z czym by je można podać ? Smaku by ten mój barwnik nie zmienił .Tokijko kombinuj- sprowokowałaś to teraz myśl . Czarne śląskie z owocami morza ?
Buniu, do zmielonych ziemniaków dodałam startego drobniutko ugotowanego buraczka i dalej tak jak przy klasycznych kluskach śląskich. Tylko wodę musiałam bardziej osolić bo buraczek dodał kluskom słodyczy. Kolor, jak widzisz, cudowny a łatwo go regulować ścierając buraka po kawałku. Smak jest, jak mówiłam, słodkawy, czuć buraczka, ale to bardzo przyjemne, przynajmniej dla mnie jak już pisałam, kluski podam z sosem chrzanowym, w którym pływają klopsiki. Tak mi podpasowało...
Pyzo jesteś cudowna . Ale śliczne .Jak smakują bo jeszcze nie robiłam z buraczkami ? To był tylko pomysł tak na szybkiego . O kurczątko - napatrzeć się nie mogę .Brawo .
Dziewczynki, mam nadzieję, że nie pogniewacie się na mnie, ale....ukradłam pomysł na kluski z buraczkiem wczoraj ugotowałam więcej ziemniaków bo na dzisiaj zaplanowałam kopytka i tak sobie pomyślałam, że taki buraczkowe kluchy fajnie się skomponują z sosem chrzanowym...sorki
Beea123 - a może tak wypróbujemy trzeci kolor ? Czerwone kluseczki z ziemniaków i puree buraczanego ? A w zasadzie to 4 kolory : białe zwykłe, zielone- szpinakowe, pomarańczowe- marchewkowe i czerwone- buraczane ..Trzeba zrobić koniecznie .
Ślicznie Ci wyszły - a żeberka do tego - super.
Myślałam już o tym ,ale pewnie będą miały trochę inny smak.Wiesz kupilam kurkumę,ale jej nie dodawałam,bo kupiłam z bobovity obiadek dla niemowląt "marchewka" i pięknie się równiutko zabarwiły.
Beea123 - a może tak wypróbujemy trzeci kolor ? Czerwone kluseczki z ziemniaków i puree buraczanego ? A w zasadzie to 4 kolory : białe zwykłe, zielone- szpinakowe, pomarańczowe- marchewkowe i czerwone- buraczane ..Trzeba zrobić koniecznie .
co dzisiaj na obiad?
Obserwuj wątekOdp: co dzisiaj na obiad?
Babciagramolka
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
Pyza
Odp: co dzisiaj na obiad?
Babciagramolka
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
Pyza
BEEA123
Będę czekała cierpliwie,bo jestem bardzo ciekawa jak wyjdą
Babciagramolka
BEEA123
Myślałam już o tym ,ale pewnie będą miały trochę inny smak.Wiesz kupilam kurkumę,ale jej nie dodawałam,bo kupiłam z bobovity obiadek dla niemowląt "marchewka" i pięknie się równiutko zabarwiły.
Babciagramolka
Ślicznie Ci wyszły - a żeberka do tego - super.
Odp: Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
msewka
Pomysł super, ale ja w pracy taka głodna a tu takie smakowitości serwujesz,że kiszki mi marsza grają.