Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

redakcja
  • redakcja

  • Posty: 214
  • Przepisy: 202
  • Artykuły: 3450
Macie rację - przy następnych konkursach będziemy bardziej dokładni Jako, że tłusty czwartek już jutro najlepiej chyba uznać, że "wszystkie pączki nasze są" (oprócz serowych oponek )

Resztę pozostajemy Waszej inwencji, jeżeli Wasz przepis został usunięty z kategorii konkursowej - prosimy dodajcie go ponownie, albo napiszcie na naszą skrzynkę - dodamy go my.

Jeszcze raz przepraszamy za zamieszanie i obiecujemy - następne konkursy będą miały zasady jasne jak słońce w bezchmurny lipcowy poranek

Odp:

Beatris
  • Beatris

  • Posty: 122
  • Przepisy: 2198
  • Artykuły: 0
Wg mnie to że konkurs jest właśnie na pączki fantazyjne, jest w nim najfajniejsze. Przepisów na tradycyjne pączki jest w sieci multum, a na fantazyjne, czyli wymyślone, wyobrażone, nierzeczywiste jest pewnie garstka. Niech Redakcja zrobi cudzysłów przy słowie pączki i będzie po sprawie.

Paczki czy nie pączki?

-Natka-
  • -Natka-

  • Posty: 93
  • Przepisy: 110
  • Artykuły: 34
Babciagramolka napisał(a):

W artykule czytamy o różnych rodzajach pączków pieczonych na świecie ale zawsze są to pączki ( nie zależnie od kształtu ) pieczone w głębokim tłuszczu . Tak więc czy kule z ciasta drożdżowego z nadzieniem z konfitury upieczone w piekarniku to pączki?

A właśnie, że nie wszystkie przytoczone w artykule przepisy mają cokolwiek wspólnego z encyklopedycznym pączkiem. Chyba tylko to, że są smażone na tłuszczu. Idąc od początku:
- Bunuelos - wypiek smażony na proszku do pieczenia a nie na drożdżach
- Gulab Jamun - również nie ma droźdży, ani proszku do pieczenia, ani sodki. Tylko mąka, mleko w proszku i mleko.
- Churros - składniki mąka, olej i cukier - zero drożdży.
- Loukoumades - tutaj są używane drożdże.
- Mandazi - również są używane drożdże.
- Doughnuts - z użyciem drożdży, ale są w kształcie oponki z dziurka w środku.
Abstrahując według artykułu pączkiem jest nazywany każdy wypiek niezależnie od użytych środków spulchniających oraz od uzyskanego kształtu smażony na głębokim tłuszczu.
Ale jakby dobrze poszukać to na pewno znajdą się jeszcze słodkości pieczone bądź z użyciem białego sera, które byłyby charakterystyczne dla równych państw.
Więc moim zdaniem zamiast wprowadzać niepotrzebnie napiętą atmosferę i rozwijać dyskusję co jest definicyjnym pączkiem, co oponką, a co faworkiem, powinniśmy pooglądać cudne wypieki innych użytkowników i pomyśleć co tu przygotować na jutro dla swoich bliskich.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

zbysiowa
  • zbysiowa

  • Posty: 1275
  • Przepisy: 725
  • Artykuły: 8
Dla mnie słowa "fantazyjne i oryginalne" są jasne. I wszystkie pączki, czyli na drożdżach, bez dodatku sera powinny się kwalifikować do konkursu

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
redakcja napisał(a):

Kochani,

na początku przypominamy, że konkurs "Fantazyjne pączki" został przedłużony i zakończy się 10 lutego.

Wokół zadania konkursowego zrobiło się małe zamieszanie, dlatego też śpieszymy z kilkoma słowami wyjaśnienia:

Jak wskazuje nazwa konkursu wasze propozycje mają odnosić się do fantazyjnych i oryginalnych pączków, a nie tylko i wyłącznie do pączków tradycyjnych.

na to wskazuje opis zamieszczony w aktualności konkursowej:

"Nich konkursowe przepisy odbiegają od tradycyjnych przepisów. Wasze wypieki mogą mieć różne kształty, nadzienie, polewy a także sposób pieczenia - wybór należy do Was."


Inspiracją do konkursowych przepisów może być artykuł: Pączki z całego świata
https://gotujmy.pl/paczki-z-calego-swiata,artykuly,14589.html

Niestety do konkursu nie zostaną zaliczone przepisy na tradycyjne oponki, które w składzie mają biały ser oraz kształt kółka z dziurką w środku.

Pozdrawiamy
zespół gotujmy.pl








Ale to nadal nie wyjaśnia wątpliwości. W artykule czytamy o różnych rodzajach pączków pieczonych na świecie ale zawsze są to pączki ( nie zależnie od kształtu ) pieczone w głębokim tłuszczu . Tak więc czy kule z ciasta drożdżowego z nadzieniem z konfitury upieczone w piekarniku to pączki?

Tu na prawdę trzeba konkretnie ustalic co jest w myśl zasad konkursu pączkiem a co nie jest bo nadal wg mnie nic nie jest jasne .

Trzymała bym sie encyklopedycznej definicji pączka ze wszelkimi modyfikacjami ( tzn. z dziurką typu amerykańskie , małe , duże , polewane lukrami, miodem - na wzrór turecki , przeplatane jak warkocz , kładzione łyżka , z nadzieniem lub bez ale zawsze drożdżowe i smażone w głębokim tłuszczu.

Proszę Redakcję o doprecyzowanie bo jak dla mnie to nadal nie jest jasne.


zmieniono 1 raz (ostatnio 06 lut 2013 11:31 przez Babciagramolka)

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

redakcja
  • redakcja

  • Posty: 214
  • Przepisy: 202
  • Artykuły: 3450
Kochani,

na początku przypominamy, że konkurs "Fantazyjne pączki" został przedłużony i zakończy się 10 lutego.

Wokół zadania konkursowego zrobiło się małe zamieszanie, dlatego też śpieszymy z kilkoma słowami wyjaśnienia:

Jak wskazuje nazwa konkursu wasze propozycje mają odnosić się do fantazyjnych i oryginalnych pączków, a nie tylko i wyłącznie do pączków tradycyjnych.

na to wskazuje opis zamieszczony w aktualności konkursowej:

"Nich konkursowe przepisy odbiegają od tradycyjnych przepisów. Wasze wypieki mogą mieć różne kształty, nadzienie, polewy a także sposób pieczenia - wybór należy do Was."


Inspiracją do konkursowych przepisów może być artykuł: Pączki z całego świata
https://gotujmy.pl/paczki-z-calego-swiata,artykuly,14589.html

Niestety do konkursu nie zostaną zaliczone przepisy na tradycyjne oponki, które w składzie mają biały ser oraz kształt kółka z dziurką w środku.

Pozdrawiamy
zespół gotujmy.pl






Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

-Natka-
  • -Natka-

  • Posty: 93
  • Przepisy: 110
  • Artykuły: 34
Babciagramolka napisał(a):

Ostatnio wiele problemów przysparza kwalifikowanie / lub nie do dwóch kategorii
Wyjaśniam jeszcze raz .
1)----- W konkursie na ,, Fantazyjne pączki " biorą udział przepisy na ciastka które zaliczamy do pączków czyli wg Wikipedii:
,,...Pączek – pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Tradycyjnie zawija się pączki nadzieniem (marmoladą) przed smażeniem. Często jednak są nadziewane po usmażenie konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju, dawniej też na maśle. Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu...."
Nie ma znaczenie kształt, nadzienie lub jego brak. Ma być drożdżowe i smażone w głębokim tłuszczu .
Faworki i serowe oponki ( nawet jak maja kształt kulek ) odpadają.

Wybacz Buniu, ale w tym momencie się z Tobą nie zgodzę. Moim zdaniem powinny do konkursu być zakwalifikowane wszystkie przepisy, które użytkownicy dodali do tej pory. Dla mnie pączki to nie tylko te stricte drożdżowe kulki smażone na głębokim oleju nadziane konfiturą i polane lukrem. Nawet dzisiejszy artykuł "Pączki z całego świata" przeczy podanej przez Ciebie definicji "pączka". Szkoda tylko, że cała sprawa wyszła na kilka dni przed zakończeniem konkursu. W przyszłości warto by było zaznaczyć dokładnie jakiego rodzaju przepisy powinniśmy wstawiać, ile zdjęć dodawać itd.
A poza tym cytuję: "Nich konkursowe przepisy odbiegają od tradycyjnych przepisów. Wasze wypieki mogą mieć różne kształty, nadzienie, polewy a także sposób pieczenia - wybór należy do Was."

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

2milutka
  • 2milutka

  • Posty: 372
  • Przepisy: 1493
  • Artykuły: 31
Ok ale zróbcie z tym porządek bo ludziska się gubią i denerwują

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

zbysiowa
  • zbysiowa

  • Posty: 1275
  • Przepisy: 725
  • Artykuły: 8
Babciagramolka napisał(a):

2milutka napisał(a):

skórka otarta z cytryny w pączkach nie znalazła się w premiowanej a przepis na skórkę jako kandyzowana jest premiowany ...gdzie tu logika?


Bo kandyzowana skórka jest potrawą , a otarta skórka jest przyprawą . Cukier cytrynowy z otartej skórki cytrynowej , lub pomarańczowy - zrobienie - będzie w premiowanych , ale już użyty do ciasta nie- takie jest moje zdanie .Właśnie dla tego proszę o doprecyzowanie przez Admina.


Podpisuję się pod tym, cytrusy muszą być głównym składnikiem aby potrawa znalazła się w grupie"cytrusy", inaczej będzie bałagan, i bez sensu podział przepisów w grupach. Np nikt nie będzie szukał barszczu , czy pączków pod hasłem "cytrusy"

zmieniono 1 raz (ostatnio 05 lut 2013 18:41 przez zbysiowa)

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
2milutka napisał(a):

skórka otarta z cytryny w pączkach nie znalazła się w premiowanej a przepis na skórkę jako kandyzowana jest premiowany ...gdzie tu logika?


Bo kandyzowana skórka jest potrawą , a otarta skórka jest przyprawą . Cukier cytrynowy z otartej skórki cytrynowej , lub pomarańczowy - zrobienie - będzie w premiowanych , ale już użyty do ciasta nie- takie jest moje zdanie .Właśnie dla tego proszę o doprecyzowanie przez Admina.

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami