Buniu, wszystko byłoby w porządku gdybyś tamte zdjęcia usunęła a są nadal więc nie dziw się i nie dostałaś bury tylko rozmawiamy Moderator też człowiek i ma prawo do słabości - może kogoś bardziej lubić albo mniej...
Jeśli usunę zdjęcia po wstawieniu to system naliczy punkty karne ( tak to jest ustawione ) więć za mój błąd ktoś poniesie karę . Nie postąpię tak. Mój błąd - moje konsekwencje . Nie moze być tak , ze użytkownik z nieświadomości ( a chodzi tu o użytkownika który dopiero co pojawił sie na stronie ) coś robi - ja to przegapiam a potem ten ktoś na tym cierpi . Głupsze wpadki i buble są na stronie i nie wydaje mi się by akurat ten był najbardziej kłującym w oczy. Ale jeśli tak jest to spróbuję opisać wszystko Adminom i poprosić o to by użytkownikowi odjąć ten 1 punkt za to zdjęcie a nie odejmować punktów karnych.
A użytkownika o którym mówimy serdecznie przepraszam ( pewnie wie , że o niego chodzi ) za to , że został wplątany w całą sprawę przez moje ocenne podejście do zdjęć .
A co do tego co napisałaś -- Moderator choć też człowiek to nie ma prawa oceniać przepisów wg tego czy bardziej czy mniej kogoś lubi . Nawet najdurniejszy ( przepraszam ) przepis muszę wstawić choć mam o jego autorze krytyczne zdanie o ile jest zgodny z wymaganiami Regulaminu .Mogę sie wściekać na rosoły z 2 litrów wody na 2 skrzydełkach ale nie mogę nie wstawić bo ktoś tak gotuje i ma do tego prawo , tak samo jak inny ma prawo do jadania mizerii na słodko, ogórków z miodem ( to ja ) .
Mogę tylko obiecać , że zdjęciem się zajmę .
Buniu jeśli myślimy o tych samych zdjęciach to one są nieopisane, więc i nie zapunktowane Jeśli na moim dyżurze się takie trafią również ich nie usuwam bo mi żal, są śliczne, a wartości punktowej nie podnoszą, więc nie ma problemu Wolę 5 różnych ujęć jednej potrawy ( oczywiście nie opisane bo to wbrew regulaminowi) niż oglądać brudne kuchenki, oblizane sztućce, itp rzeczy...;/
Od 2 dni usiłuję wytłumaczyć użytkowniczce , że wstawiała plagiat i nic z tego nie wychodzi .
Tak sobie pomyślałam , że może więcej osób ma z tym problem .
Wiele osób myli pomysł na danie z tekstem opisującym to danie .Np. uważają , że blokuję przepis bo ktoś już ugotował coś takiego.
Pokażę o co mi chodzi. Użytkowniczka ( nie ważne która ) wstawiła przepis w którym opis był taki :
,,... Myjemy kurczaka i kroimy go w niewielkie kostki.Na małej ilości masła smażymy mieso partiami.Potem odkładamy na bok.Podobnie robimy z pieczarkami, przecieramy wilgotną ściereczka, kroimy na ćwiartki, równiez smażymy na maśle partiami aż do wyparowania soku, które puszczają.Odkładamy na bok.Smażymy też cebulkę aż się zeszkli.Dodajemy do pieczarek.Przygotowujemy sos- w rondlu mieszamy mleko z bulionem, dodajemy masło i makęi dobrze przyprawiamy solą i pieprzem.Mieszając energocznie trzepaczką zagotowujemy.Powinniśmy uzyskać bardzo gesty sos.Wszystkie składniki, które wcześniej przygotowaliśmy wrzucamy do sosu i mieszamy razem.Tak przygotowaną potrawkę możemy podać z ziemnakami, kluskami śląskimi, makaronem czy ryżem.Polecam......"
Sprawdzajac przepis znalazłam na blogu kulinarnym ( kto będzie chciał to znajdzie na którym ) ten tekst :
,,.... Myjemy kurczaka i kroimy na niewielką kostkę. Na małej ilości masła smażymy mięso partiami i odkładamy na bok. Podobnie robimy z pieczarkami - przecieramy je wilgotną szmatką, kroimy na ćwiartki (lub jeśli duże pieczarki to na 8 części) i również smażymy partiami na maśle aż wyparuje nam płyn jaki grzyby puszczą. Odkładamy na bok. Smażymy też posiekaną cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy do pieczarek.
Przygotowujemy sos - w rondlu mieszamy mleko z bulionem, dodajemy masło, mąkę i dobrze przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy, że nie soliliśmy ani kurczaka ani grzybów więc bardziej słony sos nada smaku pozostałym składnikom). Mieszając energicznie trzepaczką zagotowujemy...."
Teksty są identyczne . Ten z bloga jest fragmentem opisującym angielska zapiekankę z kurczaka .
Użytkowniczka upiera się, że nie zna bloga z którego tekst pochodzi i nic na to nie poradzi , że ktoś gotuje podobną potrawę .
Proszę jak wytłumaczyć , że w takich przypadkach nie chodzi o pomysł na potrawę a o tekst , który jest chroniony Prawem Autorskim .
I nie ważne czy tekst skopiowano z tego bloga czy ktoś wcześniej skopiował go na inna stronę i krąży tak sobie w internecie od dawna . Nie wolno go kopiować i już .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Buniu, ubolewam nad systemem a co do tej kary to nie wiedziałam, że tak jest - obiecuję nie czepiać się więcej tej sprawy bo faktycznie użytkownik na karę nie zasłużył....
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Buniu, wszystko byłoby w porządku gdybyś tamte zdjęcia usunęła a są nadal więc nie dziw się i nie dostałaś bury tylko rozmawiamy Moderator też człowiek i ma prawo do słabości - może kogoś bardziej lubić albo mniej...
Jeśli usunę zdjęcia po wstawieniu to system naliczy punkty karne ( tak to jest ustawione ) więć za mój błąd ktoś poniesie karę . Nie postąpię tak. Mój błąd - moje konsekwencje . Nie moze być tak , ze użytkownik z nieświadomości ( a chodzi tu o użytkownika który dopiero co pojawił sie na stronie ) coś robi - ja to przegapiam a potem ten ktoś na tym cierpi . Głupsze wpadki i buble są na stronie i nie wydaje mi się by akurat ten był najbardziej kłującym w oczy. Ale jeśli tak jest to spróbuję opisać wszystko Adminom i poprosić o to by użytkownikowi odjąć ten 1 punkt za to zdjęcie a nie odejmować punktów karnych.
A użytkownika o którym mówimy serdecznie przepraszam ( pewnie wie , że o niego chodzi ) za to , że został wplątany w całą sprawę przez moje ocenne podejście do zdjęć .
A co do tego co napisałaś -- Moderator choć też człowiek to nie ma prawa oceniać przepisów wg tego czy bardziej czy mniej kogoś lubi . Nawet najdurniejszy ( przepraszam ) przepis muszę wstawić choć mam o jego autorze krytyczne zdanie o ile jest zgodny z wymaganiami Regulaminu .Mogę sie wściekać na rosoły z 2 litrów wody na 2 skrzydełkach ale nie mogę nie wstawić bo ktoś tak gotuje i ma do tego prawo , tak samo jak inny ma prawo do jadania mizerii na słodko, ogórków z miodem ( to ja ) .
Buniu, wszystko byłoby w porządku gdybyś tamte zdjęcia usunęła a są nadal więc nie dziw się i nie dostałaś bury tylko rozmawiamy Moderator też człowiek i ma prawo do słabości - może kogoś bardziej lubić albo mniej...
Popieram. Zauważyłam, że zasada dotycząca wstawianych zdjęć - tj że nie można wstawiać zdjęć takich samych lub podobnych, nie wnoszących do przepisu nic nowego, przedstawiających tą samą potrawę tylko np z innej strony - nie dotyczy wszystkich. Zauważyłam już kilkakrotnie jak takie zdjęcia były akceptowane przez moderatora u kilku użytkowników. Natomiast u mnie usuwane są natychmiastowo. Jak widać zasady nie tyczą się wszystkich po równo
Uwaga Pyzy była do mnie bo przyznałam się raz do tego , że przepuściłam takie zdjecie bo mi było szkoda je usunąć ze względu na wartość zdjecia . Dostałam burę - przeprosiłam i staram się tego nie robić .
Jeśli widzicie ( w nowych przepisach ) , że Moderator nie zauważył u kogoś dubletów to nam ( Moderatorkom ) zwróćcie na to uwagę by poprawić , ale nie doszukujcie się znowu teorii spiskowych o równych i równiejszych .
Chciałam pokazać nowym i przypomnieć ,, strarym " uzytkownikom o co chodzi z tymi zdjęciami przy przepisach i znów jest źle .
Mam wrażenie , że czasem lepiej wcale się nie odzywać .
Oświadczam publicznie , że nikogo nie faworyzuję - wszyscy użytkownicy są dla mnie tacy sami i jeżeli czegoś u kogoś nie widzę nie zgodnego z Regulaminem to dla tego , że mam zaćmienie ( przegapiłam , nie dokładnie sprawdziłam itd) a nie dla tego , że kogoś faworyzuję .
Przykro mi że nadal znajdują się osoby które podejrzewają Moderatorki o stronniczość tak jak byśmy miały w tym jakiś interes .
Chyba mam ,, spaprany dzień " --dostałam po ,, uszach" za to , ze chciałam coś wytłumaczyć . Trzeba się było nie wychylać .
Popieram. Zauważyłam, że zasada dotycząca wstawianych zdjęć - tj że nie można wstawiać zdjęć takich samych lub podobnych, nie wnoszących do przepisu nic nowego, przedstawiających tą samą potrawę tylko np z innej strony - nie dotyczy wszystkich. Zauważyłam już kilkakrotnie jak takie zdjęcia były akceptowane przez moderatora u kilku użytkowników. Natomiast u mnie usuwane są natychmiastowo. Jak widać zasady nie tyczą się wszystkich po równo
Przypominam Wszystkim , ze zgodnie z Regulaminem mozemy dostawić przy przepisie 5 zdjęć .
Wstawiamy je w następującuy sposób :
Zdjęcie główne ( rubryka zaraz pod przepisem ) - zdjęcie przedstawiajace gotową potrawę .
Etap 1 - drugie zdjęcie w kolejności
Etap 2 - trzecie zdjecie w kolejnosci
Etap 3 - czwarte zdjecie w kolejnosci
Etap 4 - piąte zdjęcie w kolejnosci
Zdjęcia oznaczone napisami Etap 1--Etap 4 mają przedstawiać proces przygotowania potrawy .
Można wstawić wszystkie zdjęcia ( główne + z procesu przygotowania ) lub samo główne ( gotowej potrawy ) , lub zdjecie główne gotowej potrawy i od 1-4 zdjęć z przygotowań potrawy .
Nie wstawiamy kilku zdjęć gotowej potrawy bo jest to nie zgodne z Regulaminem.
Wiem , ze czasem mamy kilka ciekawych ujęć gotowej potrawy którymi chcielibyśmy sie pochwalić . Nic nie stoi na przeszkodzie . Po opublikowaniu przepisu , na dole pod nim ( nad komentarzami ) po prawej stronie jest napis :
Komentarze do ...................... .......................(strona 1 z 1 ) Forum (0)
Klikamy na Forum - a potem na dole strony na napis Odpowiedz . I już jesteśmy na stronie takiej jak na Forum dotyczącej tego przepisu . Możemy tam napisać swoje dodatkowe uwagi i wstawić dodatkowe 3 zdjęcia .
Proszę zajrzyjcie do przepisów i wypróbujcie tą opcję .
Przypominam o tym bo ostatnio często zmuszona jestem ( i pewnie nie tylko ja ) do blokowania dublujących się zdjęć przy przepisach ( przedstawiajacych gotową potrawę ).
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
zbysiowa
Buniu jeśli myślimy o tych samych zdjęciach to one są nieopisane, więc i nie zapunktowane Jeśli na moim dyżurze się takie trafią również ich nie usuwam bo mi żal, są śliczne, a wartości punktowej nie podnoszą, więc nie ma problemu Wolę 5 różnych ujęć jednej potrawy ( oczywiście nie opisane bo to wbrew regulaminowi) niż oglądać brudne kuchenki, oblizane sztućce, itp rzeczy...;/
Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
Babciagramolka
Od 2 dni usiłuję wytłumaczyć użytkowniczce , że wstawiała plagiat i nic z tego nie wychodzi .
Tak sobie pomyślałam , że może więcej osób ma z tym problem .
Wiele osób myli pomysł na danie z tekstem opisującym to danie .Np. uważają , że blokuję przepis bo ktoś już ugotował coś takiego.
Pokażę o co mi chodzi. Użytkowniczka ( nie ważne która ) wstawiła przepis w którym opis był taki :
,,... Myjemy kurczaka i kroimy go w niewielkie kostki.Na małej ilości masła smażymy mieso partiami.Potem odkładamy na bok.Podobnie robimy z pieczarkami, przecieramy wilgotną ściereczka, kroimy na ćwiartki, równiez smażymy na maśle partiami aż do wyparowania soku, które puszczają.Odkładamy na bok.Smażymy też cebulkę aż się zeszkli.Dodajemy do pieczarek.Przygotowujemy sos- w rondlu mieszamy mleko z bulionem, dodajemy masło i makęi dobrze przyprawiamy solą i pieprzem.Mieszając energocznie trzepaczką zagotowujemy.Powinniśmy uzyskać bardzo gesty sos.Wszystkie składniki, które wcześniej przygotowaliśmy wrzucamy do sosu i mieszamy razem.Tak przygotowaną potrawkę możemy podać z ziemnakami, kluskami śląskimi, makaronem czy ryżem.Polecam......"
Sprawdzajac przepis znalazłam na blogu kulinarnym ( kto będzie chciał to znajdzie na którym ) ten tekst :
,,.... Myjemy kurczaka i kroimy na niewielką kostkę. Na małej ilości masła smażymy mięso partiami i odkładamy na bok. Podobnie robimy z pieczarkami - przecieramy je wilgotną szmatką, kroimy na ćwiartki (lub jeśli duże pieczarki to na 8 części) i również smażymy partiami na maśle aż wyparuje nam płyn jaki grzyby puszczą. Odkładamy na bok. Smażymy też posiekaną cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy do pieczarek.
Przygotowujemy sos - w rondlu mieszamy mleko z bulionem, dodajemy masło, mąkę i dobrze przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy, że nie soliliśmy ani kurczaka ani grzybów więc bardziej słony sos nada smaku pozostałym składnikom). Mieszając energicznie trzepaczką zagotowujemy...."
Teksty są identyczne . Ten z bloga jest fragmentem opisującym angielska zapiekankę z kurczaka .
Użytkowniczka upiera się, że nie zna bloga z którego tekst pochodzi i nic na to nie poradzi , że ktoś gotuje podobną potrawę .
Proszę jak wytłumaczyć , że w takich przypadkach nie chodzi o pomysł na potrawę a o tekst , który jest chroniony Prawem Autorskim .
I nie ważne czy tekst skopiowano z tego bloga czy ktoś wcześniej skopiował go na inna stronę i krąży tak sobie w internecie od dawna . Nie wolno go kopiować i już .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Pyza
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
monikaT83
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
Babciagramolka
Jeśli usunę zdjęcia po wstawieniu to system naliczy punkty karne ( tak to jest ustawione ) więć za mój błąd ktoś poniesie karę . Nie postąpię tak. Mój błąd - moje konsekwencje . Nie moze być tak , ze użytkownik z nieświadomości ( a chodzi tu o użytkownika który dopiero co pojawił sie na stronie ) coś robi - ja to przegapiam a potem ten ktoś na tym cierpi . Głupsze wpadki i buble są na stronie i nie wydaje mi się by akurat ten był najbardziej kłującym w oczy. Ale jeśli tak jest to spróbuję opisać wszystko Adminom i poprosić o to by użytkownikowi odjąć ten 1 punkt za to zdjęcie a nie odejmować punktów karnych.
A użytkownika o którym mówimy serdecznie przepraszam ( pewnie wie , że o niego chodzi ) za to , że został wplątany w całą sprawę przez moje ocenne podejście do zdjęć .
A co do tego co napisałaś -- Moderator choć też człowiek to nie ma prawa oceniać przepisów wg tego czy bardziej czy mniej kogoś lubi . Nawet najdurniejszy ( przepraszam ) przepis muszę wstawić choć mam o jego autorze krytyczne zdanie o ile jest zgodny z wymaganiami Regulaminu .Mogę sie wściekać na rosoły z 2 litrów wody na 2 skrzydełkach ale nie mogę nie wstawić bo ktoś tak gotuje i ma do tego prawo , tak samo jak inny ma prawo do jadania mizerii na słodko, ogórków z miodem ( to ja ) .
Mogę tylko obiecać , że zdjęciem się zajmę .
Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
Pyza
Odp: Odp: Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
Babciagramolka
Uwaga Pyzy była do mnie bo przyznałam się raz do tego , że przepuściłam takie zdjecie bo mi było szkoda je usunąć ze względu na wartość zdjecia . Dostałam burę - przeprosiłam i staram się tego nie robić .
Jeśli widzicie ( w nowych przepisach ) , że Moderator nie zauważył u kogoś dubletów to nam ( Moderatorkom ) zwróćcie na to uwagę by poprawić , ale nie doszukujcie się znowu teorii spiskowych o równych i równiejszych .
Chciałam pokazać nowym i przypomnieć ,, strarym " uzytkownikom o co chodzi z tymi zdjęciami przy przepisach i znów jest źle .
Mam wrażenie , że czasem lepiej wcale się nie odzywać .
Oświadczam publicznie , że nikogo nie faworyzuję - wszyscy użytkownicy są dla mnie tacy sami i jeżeli czegoś u kogoś nie widzę nie zgodnego z Regulaminem to dla tego , że mam zaćmienie ( przegapiłam , nie dokładnie sprawdziłam itd) a nie dla tego , że kogoś faworyzuję .
Przykro mi że nadal znajdują się osoby które podejrzewają Moderatorki o stronniczość tak jak byśmy miały w tym jakiś interes .
Chyba mam ,, spaprany dzień " --dostałam po ,, uszach" za to , ze chciałam coś wytłumaczyć . Trzeba się było nie wychylać .
Życzę miłego dnia
Odp: Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
Elficzna
Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
Pyza
Jakie zdjęcia do przepisów
Babciagramolka
Wstawiamy je w następującuy sposób :
Zdjęcie główne ( rubryka zaraz pod przepisem ) - zdjęcie przedstawiajace gotową potrawę .
Etap 1 - drugie zdjęcie w kolejności
Etap 2 - trzecie zdjecie w kolejnosci
Etap 3 - czwarte zdjecie w kolejnosci
Etap 4 - piąte zdjęcie w kolejnosci
Zdjęcia oznaczone napisami Etap 1--Etap 4 mają przedstawiać proces przygotowania potrawy .
Można wstawić wszystkie zdjęcia ( główne + z procesu przygotowania ) lub samo główne ( gotowej potrawy ) , lub zdjecie główne gotowej potrawy i od 1-4 zdjęć z przygotowań potrawy .
Nie wstawiamy kilku zdjęć gotowej potrawy bo jest to nie zgodne z Regulaminem.
Wiem , ze czasem mamy kilka ciekawych ujęć gotowej potrawy którymi chcielibyśmy sie pochwalić . Nic nie stoi na przeszkodzie . Po opublikowaniu przepisu , na dole pod nim ( nad komentarzami ) po prawej stronie jest napis :
Komentarze do ...................... .......................(strona 1 z 1 ) Forum (0)
Klikamy na Forum - a potem na dole strony na napis Odpowiedz . I już jesteśmy na stronie takiej jak na Forum dotyczącej tego przepisu . Możemy tam napisać swoje dodatkowe uwagi i wstawić dodatkowe 3 zdjęcia .
Proszę zajrzyjcie do przepisów i wypróbujcie tą opcję .
Przypominam o tym bo ostatnio często zmuszona jestem ( i pewnie nie tylko ja ) do blokowania dublujących się zdjęć przy przepisach ( przedstawiajacych gotową potrawę ).