Jak chcecie mieć dodatkowe punkty za przepisy z kategorii premiowanej to pamiętajcie o zaznaczeniu w kategoriach dodatkowo jakiego owocu , warzywa , ryby czy mięsa premiowanie dotyczny .
Np. Zapiekanka w krórej użyto papryki , miesa , ziemniaków itd -- powinna mieć zaznaczone Zapiekanki i Papryka ( bo papryka jest premiowana )
Zupa kapusciak -Zupy, Kapuściane, Kapusta
Bo inaczej Moderator moze przegapic że w składnikach jest coś premiowanego.
Przypominam przede wszystkim nowym uzytkownikom (ale nie tylko ) , że zdjęcia dostawiane do przepisów mają :
---zdjęcie główne przedstawiać ma gotową potrawę ( a następne poszczególne etapy przygotowania w kolejności jak to robimy )
---zdjęcia nie powinny sie dublować --to znaczy nie można wstawiać jako końcowego zdjecia gotowej potrawy jeśli takie same zdjęcie wstawiamy jako zdjęcie główne ( mozemy pokazać ugotowaną potrawę ale zdjęcie główne musi się różnić tym , ze jest to potrawa gotowa do podania , udekorowana itp )
Pilnujcie proszę tego we własnym interesie bo potem nie potrzebnie znikaja Wam punkty za zablokowane zdjęcia . Moderator nie jest w stanie sprawdzic dokładnie wszystkich zdjęć przy przepisach czy sie nie dublują ( by to zrobić trzeba by
,, rozwinąć" każde zdjęcie z osobna , a to jest z powodów oczywistych nie możliwe do wykonania ) . To użytkownik wstawiając przepis bierze na siebie odpowiedzialność za jego poprawność . Moderator skupia się na przestrzeganiu Prawa Autorskiego i Regulaminu i nie jest w stanie wychwytywać czy spaghetti w tytule nie jest świderkami na talerzu .
Nic się nie stanie jeśli się pomylicie bo Moderator jest od tego by pomóc ale nie zawsze może . Jeśli edytuje się np. kilka razy przepis poprawiajac ustawienie zdjęć system zalicza przepis jak by tych zdjęć nie było i trzeba czekać aż ponownie punkty dioliczy albo pisać do Admina bo Moderator nie może ,, grzebać " przy punktacji.
Proszę też byście zwrócili uwagę na to czy zdjęcia są podpisane tekstem odpowiedniej długosci bo czasem ktoś wstawia przepis z 5 zdjęciami i ani jedno nie jest podpisane - Moderator jak ma czas to pisze do takiego kogoś by edytował przepis i czeka . Ale jak kończy dyżur to zatwierdza przepis bez podpisu by nie zostawiać zaległosci i użytkownik ma zaliczony przepis tak jak bez zdjęć.
Przepraszam jeśli nie wychwycę ( wychwycimy bo chyba moge tak napisać w imieniu koleżanek Moderatorek ) wszystkich błędów przy wstawianiu przepisów , ale sami wiecie , ze to fizycznie nie jest możliwe.
Misiu, w przeglądarce portalowej go nie znalazłam, ale w Googlach rzeczywiście zostałam skierowana na przepisy w Gotujmy... Sorry za zawracanie głowy, pozdrawiam
Misiu, w przeglądarce portalowej go nie znalazłam, ale w Googlach rzeczywiście zostałam skierowana na przepisy w Gotujmy... Sorry za zawracanie głowy, pozdrawiam
Już pewnie o tym pisałam ale jeszcze raz wyjaśnię. Czasem pytacie czemu niektórym użytkownikom dopisuje się w nazwie przepisy np. wg Ali , Oli czy czoś tam . Niektóre nazwy są tak popularne , że wasze przepisy giną w masie innych , a po za tym wyszukiwarka w Googlach umieszcza taki przepis nie wiadomo na której pozycji. A tak - mamy nazwę inną od reszty .Główne słowo typu np. gulasz pozwoli wpisać się we wszystkie przepisy na gulasze , a gulasz izy - wyrózni przepis.
Buniu, mój dzisiaj zatwierdzony przepis zapiekanka serowo-pomidorowa jest jedynym o takiej nazwie na portalu. Próbowałam z zapiekanką pomidorowo-serową, jej także wyszukiwarka nie odnalazła. Więc czemu został dodany mój nick w nazwie przepisu? Przy innych moich przepisach nie martwiono się też na której pozycji zostaną odnalezione przez Google. Takie np fale dunaju albo surówka piękności czy naleśniki. Ja wolałabym pozostać przy dawnej nazwie tego przepisu, bez mojego nicka, nazwa i tak jest szczegółowa.
Sprawdziłam i jest taki przepis https://gotujmy.pl/zapiekanka-serowo-pomidorowa,przepisy,77007.html
Już pewnie o tym pisałam ale jeszcze raz wyjaśnię. Czasem pytacie czemu niektórym użytkownikom dopisuje się w nazwie przepisy np. wg Ali , Oli czy czoś tam . Niektóre nazwy są tak popularne , że wasze przepisy giną w masie innych , a po za tym wyszukiwarka w Googlach umieszcza taki przepis nie wiadomo na której pozycji. A tak - mamy nazwę inną od reszty .Główne słowo typu np. gulasz pozwoli wpisać się we wszystkie przepisy na gulasze , a gulasz izy - wyrózni przepis.
Buniu, mój dzisiaj zatwierdzony przepis zapiekanka serowo-pomidorowa jest jedynym o takiej nazwie na portalu. Próbowałam z zapiekanką pomidorowo-serową, jej także wyszukiwarka nie odnalazła. Więc czemu został dodany mój nick w nazwie przepisu?
Ups, przepraszam. Weszłam na Google i znalazłam przepisy o tej samej nazwie z Gotujmy.pl. W takim razie przeglądarka portalowa mocno szwankuje. Już się nie czepiam, pozdrawiam
zmieniono 1 raz (ostatnio 08 sie 2012 22:17 przez Kathlyn)
Wracam do wiecznie aktualnego tematu. Użytkownicy , którzy są na stronie od jakiegoś czasu wiedzą juz o co chodzi - nowi czasem nie zgadzają się i odbierają to jako szykany . O czym mówię ? O długości opisu procedury przygotowania potrawy w przepisach.
Wiele osób dostając standartową informację typu
,,...Zgodnie z zasadami i wytycznymi jakie Moderatorzy dostali od Właściciela strony przepis nie może składać się z tak krótkiego opisu. Przykro mi ale musiałam przepis zablokować .Sugeruję napisanie go ponownie bardziej opisowo...."
od dyżurnego Moderatora obraża się , dyskutuje , uznaje to za osobistą szykanę .
Kochani !
Chodzi po prostu o to by przepisy miały w miarę ciekawą formę opisu , a nie 3 zdania na krzyż .Po drugie sami wiemy jak to jest - mamy na stronie wielu ,, łapaczy punktów " , którzy piszą na skróty byle by tylko coś napisać i wstawić przepis . Jest to nie sprawiedliwe wobec innych użytkowników , którzy starają się - opisują precyzyjnie , a i ilustrują swoje przepisy zdjęciami.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ,, lekkość pióra " i , że nie każdy przepis wymaga elaboratu by go opisać , ale minimum dobrej woli chyba można z siebie wykrzesać.
Wykazuję przy zatwierdzaniu przepisów minimum dobrej woli by nie blokować dobrych i ciekawych przepisów z powodu lakoniczności opisu , ale ku mojemu przerażeniu stwierdzam, ze nawet ,,starym : użytkownikom co raz częściej nie chce się wysilać i piszą skrótowo .
Tym , którzy pytają ,, o co chodzi ? " wyjaśniam :
Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą opisany w stylu
....Fasolkę umyć i ugotować do miękkości .Odcedzić. Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą. Polać fasolkę ......
nie są dostateczne .
Proponowała bym jednak pomyśleć , że nie jest to pełny opis i uwzględnić wszystko co robimy przy przygotowaniu tej fasolki np.
....Fasolkę szparagową umyć . Odciąć końcówki . Usunąć uszkodzone części. Ułożyć w garnku i zalać wodą. Wodę lekko osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować aż fasolka będzie al dente ( lub osiągnie taki stopień miękkości jaki lubimy).Odcedzić . W czasie kiedy fasolka się gotuje rozpuścić na patelni masło i wsypać na nie bułkę tartą . Smażyć mieszając do zrumienienia . Fasolkę polać bułką tartą .
Fasolka w tej formie może być podawana z ziemniakami jako samodzielne danie , lub być dodatkiem do innych dań obiadowych.......
To tylko przykład - można dodać swoje przemyślenia np o tym czy gotować w wodzie czy na parze . Że wywar z gotowania fasolki można użyć na zupę jarzynową , że można doprawić posypując ugotowaną np szczyptą czosnku , pieprzu lub co tam używamy .
Pomyślcie proszę o tym , że w końcu za swoje przepisy dostajemy punkty , które potem wymieniamy na Nagrody więc nie odstawiajmy chałtury - popracujmy trochę nad tym co wstawiamy bo to wstyd jak ktoś potem czyta takiego ,, skrótowca" myśląc sobie o autorze , ale pazera - nie wysila się , klepie byle klepać dla punktów .
Przed chwilą wyjaśniałam na PW cos co mnie się wydawało oczywiste a wcale takiew okazuje sie nie jest . Otóż : jak wstawiamy przepis to mamy po za innymi ( typu czas , kategoria itd ) pola -Składniki , Krótki opis , Opis .
Bywalcy - wiedzą - Krótki opis to tzw Zajawka w której piszemy coś o przepisie ( typu mam ten przepis od Babci, polecam na Święta, fantastyczny z kiszonymi ogórkami itd.- cos co zachęci do naszego przepisu - 1-2 krótkie zdania .
Opis procedury wykonania wpisujemy w pole OPIS
zmieniono 2 razy (ostatnio 29 lip 2012 11:43 przez Babciagramolka)
Najpierw do Smakosz -- dziewczyny moim zdaniem mają rację . Jesli gotujesz wg cudzego przepisu i nie wnosisz do potrawy nic nowego to nie ma sensu zamieszczać takiego przepisu . Wiem , że możesz się czuć urażona bo wiele osób tak robi wstawiając po raz setny przepisy na np ciasta jakieś tam - opisując tylko inaczej jak je pieką . Ale Ty się ,,podłożyłaś " najpierw wypytując jak się ciasto robi a potem wstawiając identyczne . W takim wypadku chwal się potrawą na forum .
Nie wiem czemu upierasz sie , że masz z tym problem jesli gotujesz wg cudzego przepisu . Przecież chyba nigdy nie powielamy cudzego przepisu w 100 % ? ( no chyba , że się mylę i są tacy co robią to kropka w kropkę ). Jeśli mnie się spodoba przepis np. Twój to nie będę w stanie i tak dokładnie z niego korzystać .Ty gotujesz na 3 osoby i to spore porcje - ja na 2 i małe ( pół litra zupy). Ty używasz oleju np. do smażenia jajek - ja to robie na maśle itd . Czyli będę się wzorować na Twoim pomyśle ( np na jajka na sałacie z serem i tostami ), zmniejszę ilość składników , użyję masła zamiast oleju, dodam swoje przyprawy , zrobię winegret do sałaty - zamiast białego sera użyję Fety - zupełnie inaczej podam .No i oczywiscie opisze to po swojemu . Idea przepisu bedzie podobna- jajka sadzone + tosty + sałata z serem ale przepisy i potrawy będą zupełnie rózne . I o to wszystkim chodzi byś teraz nie brała przepisów innych użytkowników - gotowała wg nich - opisywała zmieniajac trochę i wstawiała jako swój przepis .Bo w ten sposób zarabiasz punkty zupełnie niesprawiedliwie .
Bardzo fajnie pokazałaś jak sie robi to ciasto krok po kroku.
zmieniono 1 raz (ostatnio 29 lip 2012 09:48 przez Babciagramolka)
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: odp
Pyza
Odp: Odp: odp
Odp: odp
Babciagramolka
Jak chcecie mieć dodatkowe punkty za przepisy z kategorii premiowanej to pamiętajcie o zaznaczeniu w kategoriach dodatkowo jakiego owocu , warzywa , ryby czy mięsa premiowanie dotyczny .
Np. Zapiekanka w krórej użyto papryki , miesa , ziemniaków itd -- powinna mieć zaznaczone Zapiekanki i Papryka ( bo papryka jest premiowana )
Zupa kapusciak -Zupy, Kapuściane, Kapusta
Bo inaczej Moderator moze przegapic że w składnikach jest coś premiowanego.
Pilnujcie swoich punkcików
Odp: odp
Babciagramolka
Przypominam przede wszystkim nowym uzytkownikom (ale nie tylko ) , że zdjęcia dostawiane do przepisów mają :
---zdjęcie główne przedstawiać ma gotową potrawę ( a następne poszczególne etapy przygotowania w kolejności jak to robimy )
---zdjęcia nie powinny sie dublować --to znaczy nie można wstawiać jako końcowego zdjecia gotowej potrawy jeśli takie same zdjęcie wstawiamy jako zdjęcie główne ( mozemy pokazać ugotowaną potrawę ale zdjęcie główne musi się różnić tym , ze jest to potrawa gotowa do podania , udekorowana itp )
Pilnujcie proszę tego we własnym interesie bo potem nie potrzebnie znikaja Wam punkty za zablokowane zdjęcia . Moderator nie jest w stanie sprawdzic dokładnie wszystkich zdjęć przy przepisach czy sie nie dublują ( by to zrobić trzeba by
,, rozwinąć" każde zdjęcie z osobna , a to jest z powodów oczywistych nie możliwe do wykonania ) . To użytkownik wstawiając przepis bierze na siebie odpowiedzialność za jego poprawność . Moderator skupia się na przestrzeganiu Prawa Autorskiego i Regulaminu i nie jest w stanie wychwytywać czy spaghetti w tytule nie jest świderkami na talerzu .
Nic się nie stanie jeśli się pomylicie bo Moderator jest od tego by pomóc ale nie zawsze może . Jeśli edytuje się np. kilka razy przepis poprawiajac ustawienie zdjęć system zalicza przepis jak by tych zdjęć nie było i trzeba czekać aż ponownie punkty dioliczy albo pisać do Admina bo Moderator nie może ,, grzebać " przy punktacji.
Proszę też byście zwrócili uwagę na to czy zdjęcia są podpisane tekstem odpowiedniej długosci bo czasem ktoś wstawia przepis z 5 zdjęciami i ani jedno nie jest podpisane - Moderator jak ma czas to pisze do takiego kogoś by edytował przepis i czeka . Ale jak kończy dyżur to zatwierdza przepis bez podpisu by nie zostawiać zaległosci i użytkownik ma zaliczony przepis tak jak bez zdjęć.
Przepraszam jeśli nie wychwycę ( wychwycimy bo chyba moge tak napisać w imieniu koleżanek Moderatorek ) wszystkich błędów przy wstawianiu przepisów , ale sami wiecie , ze to fizycznie nie jest możliwe.
Miłego dnia
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: odp
misia5
Nic się nie stało
Odp: Odp: Odp: Odp: odp
Kathlyn
Odp: Odp: Odp: odp
misia5
Sprawdziłam i jest taki przepis https://gotujmy.pl/zapiekanka-serowo-pomidorowa,przepisy,77007.html
Odp: Odp: odp
Kathlyn
Buniu, mój dzisiaj zatwierdzony przepis zapiekanka serowo-pomidorowa jest jedynym o takiej nazwie na portalu. Próbowałam z zapiekanką pomidorowo-serową, jej także wyszukiwarka nie odnalazła. Więc czemu został dodany mój nick w nazwie przepisu?
Ups, przepraszam. Weszłam na Google i znalazłam przepisy o tej samej nazwie z Gotujmy.pl. W takim razie przeglądarka portalowa mocno szwankuje. Już się nie czepiam, pozdrawiam
Odp: odp
Babciagramolka
Wracam do wiecznie aktualnego tematu. Użytkownicy , którzy są na stronie od jakiegoś czasu wiedzą juz o co chodzi - nowi czasem nie zgadzają się i odbierają to jako szykany . O czym mówię ? O długości opisu procedury przygotowania potrawy w przepisach.
Wiele osób dostając standartową informację typu
,,...Zgodnie z zasadami i wytycznymi jakie Moderatorzy dostali od Właściciela strony przepis nie może składać się z tak krótkiego opisu. Przykro mi ale musiałam przepis zablokować .Sugeruję napisanie go ponownie bardziej opisowo...."
od dyżurnego Moderatora obraża się , dyskutuje , uznaje to za osobistą szykanę .
Kochani !
Chodzi po prostu o to by przepisy miały w miarę ciekawą formę opisu , a nie 3 zdania na krzyż .Po drugie sami wiemy jak to jest - mamy na stronie wielu ,, łapaczy punktów " , którzy piszą na skróty byle by tylko coś napisać i wstawić przepis . Jest to nie sprawiedliwe wobec innych użytkowników , którzy starają się - opisują precyzyjnie , a i ilustrują swoje przepisy zdjęciami.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ,, lekkość pióra " i , że nie każdy przepis wymaga elaboratu by go opisać , ale minimum dobrej woli chyba można z siebie wykrzesać.
Wykazuję przy zatwierdzaniu przepisów minimum dobrej woli by nie blokować dobrych i ciekawych przepisów z powodu lakoniczności opisu , ale ku mojemu przerażeniu stwierdzam, ze nawet ,,starym : użytkownikom co raz częściej nie chce się wysilać i piszą skrótowo .
Tym , którzy pytają ,, o co chodzi ? " wyjaśniam :
Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą opisany w stylu
....Fasolkę umyć i ugotować do miękkości .Odcedzić. Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą. Polać fasolkę ......
nie są dostateczne .
Proponowała bym jednak pomyśleć , że nie jest to pełny opis i uwzględnić wszystko co robimy przy przygotowaniu tej fasolki np.
....Fasolkę szparagową umyć . Odciąć końcówki . Usunąć uszkodzone części. Ułożyć w garnku i zalać wodą. Wodę lekko osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować aż fasolka będzie al dente ( lub osiągnie taki stopień miękkości jaki lubimy).Odcedzić . W czasie kiedy fasolka się gotuje rozpuścić na patelni masło i wsypać na nie bułkę tartą . Smażyć mieszając do zrumienienia . Fasolkę polać bułką tartą .
Fasolka w tej formie może być podawana z ziemniakami jako samodzielne danie , lub być dodatkiem do innych dań obiadowych.......
To tylko przykład - można dodać swoje przemyślenia np o tym czy gotować w wodzie czy na parze . Że wywar z gotowania fasolki można użyć na zupę jarzynową , że można doprawić posypując ugotowaną np szczyptą czosnku , pieprzu lub co tam używamy .
Pomyślcie proszę o tym , że w końcu za swoje przepisy dostajemy punkty , które potem wymieniamy na Nagrody więc nie odstawiajmy chałtury - popracujmy trochę nad tym co wstawiamy bo to wstyd jak ktoś potem czyta takiego ,, skrótowca" myśląc sobie o autorze , ale pazera - nie wysila się , klepie byle klepać dla punktów .
Przed chwilą wyjaśniałam na PW cos co mnie się wydawało oczywiste a wcale takiew okazuje sie nie jest . Otóż : jak wstawiamy przepis to mamy po za innymi ( typu czas , kategoria itd ) pola -Składniki , Krótki opis , Opis .
Bywalcy - wiedzą - Krótki opis to tzw Zajawka w której piszemy coś o przepisie ( typu mam ten przepis od Babci, polecam na Święta, fantastyczny z kiszonymi ogórkami itd.- cos co zachęci do naszego przepisu - 1-2 krótkie zdania .
Opis procedury wykonania wpisujemy w pole OPIS
Odp: odp
Babciagramolka
Nie wiem czemu upierasz sie , że masz z tym problem jesli gotujesz wg cudzego przepisu . Przecież chyba nigdy nie powielamy cudzego przepisu w 100 % ? ( no chyba , że się mylę i są tacy co robią to kropka w kropkę ). Jeśli mnie się spodoba przepis np. Twój to nie będę w stanie i tak dokładnie z niego korzystać .Ty gotujesz na 3 osoby i to spore porcje - ja na 2 i małe ( pół litra zupy). Ty używasz oleju np. do smażenia jajek - ja to robie na maśle itd . Czyli będę się wzorować na Twoim pomyśle ( np na jajka na sałacie z serem i tostami ), zmniejszę ilość składników , użyję masła zamiast oleju, dodam swoje przyprawy , zrobię winegret do sałaty - zamiast białego sera użyję Fety - zupełnie inaczej podam .No i oczywiscie opisze to po swojemu . Idea przepisu bedzie podobna- jajka sadzone + tosty + sałata z serem ale przepisy i potrawy będą zupełnie rózne . I o to wszystkim chodzi byś teraz nie brała przepisów innych użytkowników - gotowała wg nich - opisywała zmieniajac trochę i wstawiała jako swój przepis .Bo w ten sposób zarabiasz punkty zupełnie niesprawiedliwie .
Bardzo fajnie pokazałaś jak sie robi to ciasto krok po kroku.