śmietanę, kakao i sól rozpuszczamy na wolnym ogniu - dodajemy czekoladę i również rozpuszczamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ucieramy żółtka z cukrem - dodajemy do tego wystudzoną mieszankę czekoladową.
Powoli przekładamy to do białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem - przekładamy mieszankę. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - najlepiej robić test patyczka.
Po upieczeniu studzimy ciasto.
teraz przygotowujemy tradycyjny angielski krem maślany. Krem ten jest bardzo popularny w kuchni angielskiej - stosuje się go głównie jako przełożenie do ciast. Ale stał się również niezastąpiony podczas dekorowania tortów w stylu angielskim - obsmarowuje się nim ciasto przed obłożeniem lukrem. Dzięki temu kremowi można rozłożyć lukier na torcie równo i mamy pewność, że nam lukier z ciasta nie spadnie.
Przepis jest prosty:
potrzebujemy
-kostkę dobrego PRAWDZIWEGO masła
-1 łyżka mleka
-szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie - ja dodałam, bo bardziej mi pasuje do ciasta czekoladowego)
Masło ubijamy razem z cukrem, mlekiem i kakao na puszystą masę. I gotowe :-)
Wcześniej upieczone ciasto przekroiłam na dwa równe okręgi. Przełożyłam ciasto częscia masy maślanej i posypałam garścią otrębów.
Pozostałą cześcią masy maślanej obsmarowałam ciasto - przygotowując w ten sposób na obłożenie lukrem.
Gotowe :-)
Ciasto smakuje pysznie jeśli gotowy kawałek oblejemy łyżką miodu......
Smacznego!
PIĘTRO górne - Red velvet - ulubione ciasto Buddiego valastro ;-) taki mój hołd
potrzebujemy
-250 gram miękkiego masła
-300 gram cukru
-laskę wanilii
-4 jajka - rozmiar L
-350 gram mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-50 gram kakao
-1 szklanka maślanki
-1 łyżeczka czerwonego barwnika - ja używam w proszku można też użyć w płynie
Masło, cukier i miąższ z wanilii wkładamy do miski - miksujemy około 8 minut - aż masa będzie puszysta. Po kolei wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
Do osobnej miski wsypujemy mąke z sodą, solą i kakao. Mieszamy. Delikatnie dodajemy do tego wcześniej ubitą masą -łaczymy składniki. Dodajemy maślankę - bardzo delikatnie mieszamy.. na koniec dodajemy barwnik i mieszamy, aż zabarwi całą masę.
Przekładamy do blaszki nasmarowanej masęłm. Pieczemy okolo 50 minut w 160 stopniach. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem "czy już".
Studzimy ciasto.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek - ważne, żeby serek też był schłodzony - jeśli temperatura śmietany i serka będzie się za bardzo różnić masa się zważy.
Mieszamy wszystko delikatnie - można zmiksować na wolnych obrotach.
Gotową masą przekładamy wcześniej upieczone ciasto.
Ja opcjonalnie dodaje czasami świeże truskawki - bo osobiście uwielbiam takie połączenie :-)
Smacznego!
Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią....duże wyzwanie... i wyobraziłam sobie cukiernię a w niej wspaniałe torty nienagannie wykończone nie tylko lukrem plastycznym ale kremem...z dekoracją raczej skromną i koniecznie z kwiatami...
w mojej wyobraźni pojawiło się też ciasto inspirowane Jane Austen czyli jabłka pod kołderką i kolorowo ozdobione cupcake....
Tort o smaku morelowo- brzoskwiniowym ozdobiony różyczkami
Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Z całym szacunkiem dla wszystkich uczestniczek i ich dzieł - prostota Filiżanki Cukiereczka powala mnie . Zrobienie czegoś tak z pozoru prostego z zewnątrz a jednoczesnie tak symbolicznego i cudnego po przekrojeniu to mistrzostwo.
Podziwiam dziewczyny które napracowały sie nad wszelkimi figurkami i zdobieniami ale trzymam kciuki za Filiżankę bo przecież akurat bardziej idealnego symbolu Anglii niż filiżanka Earl Grey nie znajdziecie .
A do tego Cukiereczek dała się poznać jako wierny użytkownik Gotujmy i było by miło gdyby wygrał ktoś kto jest z nami od dawna
Trzymam kciuki ( nawet po 2 na ręce bo tak umiem paluszki zapleść ) i mam nadzieję na relację z Londynu Cukiereczku
Podpisuje się obiema rękami. Filiżanka górą !
Macie rację dziewczyny, filiżanka powala!
Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Z całym szacunkiem dla wszystkich uczestniczek i ich dzieł - prostota Filiżanki Cukiereczka powala mnie . Zrobienie czegoś tak z pozoru prostego z zewnątrz a jednoczesnie tak symbolicznego i cudnego po przekrojeniu to mistrzostwo.
Podziwiam dziewczyny które napracowały sie nad wszelkimi figurkami i zdobieniami ale trzymam kciuki za Filiżankę bo przecież akurat bardziej idealnego symbolu Anglii niż filiżanka Earl Grey nie znajdziecie .
A do tego Cukiereczek dała się poznać jako wierny użytkownik Gotujmy i było by miło gdyby wygrał ktoś kto jest z nami od dawna
Trzymam kciuki ( nawet po 2 na ręce bo tak umiem paluszki zapleść ) i mam nadzieję na relację z Londynu Cukiereczku
Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Obserwuj wątekOdp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
zbysiowa
Kocham_cukerky napisał(a):
Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
grazynaw52
Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
zbysiowa
Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
edytaha
Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
misia14
Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
misia14
Odp: Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
misia14
w mojej wyobraźni pojawiło się też ciasto inspirowane Jane Austen czyli jabłka pod kołderką i kolorowo ozdobione cupcake....
Tort o smaku morelowo- brzoskwiniowym ozdobiony różyczkami
Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
edytaha
Macie rację dziewczyny, filiżanka powala!
Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
zewa
Podpisuje się obiema rękami. Filiżanka górą !
Odp: Odp: Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Kocham_cukerky
odpisalam :-)
ktokolwiek wygra - na pewno bedzie to zasluzone zwyciestwo. NIECH WYGRA NAJLEPSZY :-)
Pozdrawiam!
p.s. gdyby zwycięzca nie miał kogo wziąć ze sobą to ja się zgłaszam! ;-)