Heh... Przepraszam, ale moja byle komórka nie starczy, bo posiadam taką jeszcze z zielonym wyświetlaczem
Czytam i czytam i w sumie to aż mi głupio trochę. Bo też dodaję głównie bez zdjęć, ale staram się, by te bez zdjęć to były takie... no, że każdy wie, jak babka w okrągłej formie pieczona wygląda
Z tego co zauważyłam, to po jednej użytkowniczce jest "jechane" że aparatu nie ma, a dania robi wykwintne. Nie wnikam w całość sprawy, bo jestem w miarę nowa i nie bawiłam się na tyle w archeologa by odkopać stare wątki, tylko zwracam się z prośbą do użytkowników by nie generalizowali,bo może być tak, że ktoś pieniędzy na aparat nie ma, a w produkty do spożycia pomaga mu się zaopatrzyć rodzina.
zmieniono 1 raz (ostatnio 01 sty 2013 19:30 przez IGGI)
Jak się wkurzę i zobaczę jeszcze jeden przepis maślankowy na stronie zabieram 500 wirtuali. Za niską wartość przepisów.
Cherry czasem też potrafi.
A różnice w punktacji przepisów bez zdjęć - ze zdjęciami są dyskutowane.
I oby ze skutkiem pozytywnym....bez zdjęcia powinno być 1 do 2 punktów maksymalnie, więc co niektórym za bardzo by się wtedy nie opłaciło.
tak zgadza się że niektórzy przepisy kopiuja od innych, ale co z tymi co tego aparatu nie maja? i uczciwie dodaja swoje przepisy sprawdzone w rodzinie a tu beda pokrzywdzeni jedynie dlatego ze nie moga dodawac zdjec i dostana mniej punktow za to. A po za tym niektorzy maja sto pomyslow na przepisy i dac kazdemu przepisowi zdjecie no szok..a ja dodaje zdjecie jak akurat jak robie dana potrawe, czasami pisze przepis bo sobie przypomne a potem dodaje zdjecia. jedym slowem sa tu uczciwi kucharze, maja znakomite przepsy a sa bez zdjec, po co takich "krzywdzic?"
Widzisz to jest tak - pomysłów na dania to ja mam tysiące ale ich nie wstawiam dokąd nie sprawdzę w 100 % gotując - nie dopracuję szczegółów , ilosci przypraw itd. Przepisów zapisanych też mam setki bo przez 40 lat prowadzenia domu różnorakich potraw sie nagotowałam. Wstawiam to co gotuję na bierząco - fotografuję to i wstawiam . Nie spieszę się . Mam 2132 przepisy ze zdjęciami ale wstawiam je od 2009 roku i przeszłam tu na stronę z częścią przepisów które miałam zgromadzone gdzie indziej. Nikt nie musi mieć od razu setek przepisów . Punkty na Nagrody zbiera sie po woli .Spisuj i rób zdjecia wszystkiemu co gotujesz ( zupy , desery , surówki, II Dania, dodatki do II dań, kolacje , ciasta napoje ) - czasem po kilka przepisów dziennie sie nazbiera .Chodzi o to by być wiarygodnym , że to co się wstawia to na prawdę sie robi a nie wstawia tylko po to by nabić sobie punktów .
Przecież tak na prawdę to każdą z tych Nagród każdy z nas mógłby sobie sam kupić i mniej by go trudu kosztowało niż zbieranie na nie punktów - ale to zabawa i satysfakcja , ze sie nazbierało ( za przepis , za to ze przepis dostał punkty za zdjecia , za przyznanie Super Przepisu , za wyróżnienie w Daniach Dnia itd ) - za to ze sie staramy przybliżyc innym gotowanie - czegos sie od siebie nauczyć.
Co za satysfakcja nawrzucać hurtem przepisów z których nikt nie korzysta .Przeciw temu się buntujemy bo My sie staramy ( aranżujemy zdjęcia , dekorujemy potrawy ) a ktoś klepie punkty na ilość.
I maja rację Ci co upierają się , że zrobienie zdjęcia to teraz żaden problem - byle komórka starczy .
Jak się wkurzę i zobaczę jeszcze jeden przepis maślankowy na stronie zabieram 500 wirtuali. Za niską wartość przepisów.
Cherry czasem też potrafi.
A różnice w punktacji przepisów bez zdjęć - ze zdjęciami są dyskutowane.
I oby ze skutkiem pozytywnym....bez zdjęcia powinno być 1 do 2 punktów maksymalnie, więc co niektórym za bardzo by się wtedy nie opłaciło.
tak zgadza się że niektórzy przepisy kopiuja od innych, ale co z tymi co tego aparatu nie maja? i uczciwie dodaja swoje przepisy sprawdzone w rodzinie a tu beda pokrzywdzeni jedynie dlatego ze nie moga dodawac zdjec i dostana mniej punktow za to. A po za tym niektorzy maja sto pomyslow na przepisy i dac kazdemu przepisowi zdjecie no szok..a ja dodaje zdjecie jak akurat jak robie dana potrawe, czasami pisze przepis bo sobie przypomne a potem dodaje zdjecia. jedym slowem sa tu uczciwi kucharze, maja znakomite przepsy a sa bez zdjec, po co takich "krzywdzic?"
Dla mnie jest to bardzo niesprawiedliwe że ktoś wo gule zakłada taki wątek.Nie wszyscy są mistrzami kuchni i dla kogoś danie z dwóch produktów to już coś.a po to MY wszyscy piszemy te przepisy żeby też pomóc komuś kto dopiero zaczyna.I nie wie jak zrobić zwykłego schabowego lub buraczki z cebulą,czy też makaron z serem.
Ja może nie jestem ekspertem kulinarnym ale również zaglądam do Waszych przepisów żeby znaleźć coś na obiad czy kolację i ostatnio robiłam jajecznice z pieczarkami wg ZEWY.Była pyszna i mimo że mam pojęcie wolałam zobaczyć co macie do zaproponowania.A przecież to tylko jajecznica.pozdrawiam i myślcie bardziej o satysfakcji pisania i gotowania niż o punktach i nagrodach
Gosiczek ja zakładając ten wątek miałam na myśli przepisy pisane słowo w słowo ze zmianą np. tylko jednego składnika. Oczywiście niektóre przepisy są dwu czy trzy składnikowe i na tym koniec. Ale jeśli ktoś wstawia ciurkiem przepis na np. kompot i tylko zmienia owoc i nawet się nie wysili aby opis trochę zmienić to jak dla mnie jest nie fer. Dlatego taki wątek się tu pojawił. A co do jajecznicy to cieszę się, że smakowała mimo tego, że to tylko jajecznica.
Dla mnie jest to bardzo niesprawiedliwe że ktoś w ogóle zakłada taki wątek.Nie wszyscy są mistrzami kuchni i dla kogoś danie z dwóch produktów to już coś.a po to MY wszyscy piszemy te przepisy żeby też pomóc komuś kto dopiero zaczyna.I nie wie jak zrobić zwykłego schabowego lub buraczki z cebulą,czy też makaron z serem.
Ja może nie jestem ekspertem kulinarnym ale również zaglądam do Waszych przepisów żeby znaleźć coś na obiad czy kolację i ostatnio robiłam jajecznice z pieczarkami wg ZEWY.Była pyszna i mimo że mam pojęcie wolałam zobaczyć co macie do zaproponowania.A przecież to tylko jajecznica.pozdrawiam i myślcie bardziej o satysfakcji pisania i gotowania niż o punktach i nagrodach
zmieniono 1 raz (ostatnio 22 wrz 2012 13:44 przez gosiczek821)
Uff, Agabi dzięki za potwierdzenie że na tą stronkę mogą też trafiać te proste i tradycyjne potrawy. Czytając niektóre posty w których się naśmiewa z prostszych przepisów (nie mam na myśli oczywiście tych bzdurnych lub naciąganych), zastanawiam się czy to jest strona dla wszystkich, i tych mniej i bardziej radzących sobie w kuchni, czy tylko dla mistrzów gotowania, a my szaraczkowie lepiej się tu nie wychylajmy i darujmy sobie zamieszczanie jakichkolwiek przepisów.
Każdy kto gotuje i sam spisuje to jak gotuje wstawia wartosciowe przepisy . Czasem ktoś kto dopiero zaczyna gotować może nauczyć czegoś starego wygę bo ma wyobraźnię , zna przepis rodzinny którego inni nie znaj a, wpadł na pomysł bo mu czegoś zabrakło w kuchni . Nie przeraża mnie 199 przepis na schabowego z nie ostrym zdjeciem zrobionym komórką - tylko przepis na pieczeń z dzika w winie i do tego karczochy ( bez zdjęcia )bo nie wierzę , by ktoś to w normalnym domu robił .
zmieniono 1 raz (ostatnio 21 wrz 2012 20:04 przez Babciagramolka)
Uff, Agabi dzięki za potwierdzenie że na tą stronkę mogą też trafiać te proste i tradycyjne potrawy. Czytając niektóre posty w których się naśmiewa z prostszych przepisów (nie mam na myśli oczywiście tych bzdurnych lub naciąganych), zastanawiam się czy to jest strona dla wszystkich, i tych mniej i bardziej radzących sobie w kuchni, czy tylko dla mistrzów gotowania, a my szaraczkowie lepiej się tu nie wychylajmy i darujmy sobie zamieszczanie jakichkolwiek przepisów.
tak tylko moje kotlety mielone zawierają coś więcej niż mięso jajko i bułkę tartą myślałam że tutaj dodajemy przepisy potraw które sami w jakiś tam sposób ulepszamy, coś dodajemy od siebie a pora w bułce tartej nigdy nie jadłam i nie miałam pojęcia że takie coś istnieje
witam
Forum jest dla każdego i każdy może dodać swoje przepisy. Dla mnie por w bułce tartej to nie jest nowość więc nie wiem dlaczego oceniasz w ten sposób? Wartościowe przepisy to dodaje np, Babciagramolka, Zewa, Luna itp
tak tylko moje kotlety mielone zawierają coś więcej niż mięso jajko i bułkę tartą myślałam że tutaj dodajemy przepisy potraw które sami w jakiś tam sposób ulepszamy, coś dodajemy od siebie a pora w bułce tartej nigdy nie jadłam i nie miałam pojęcia że takie coś istnieje
Wpadłam na przepis Kaji35 ogórki konserwowe i tak przejrzałam jej przepisy i śmiać mi się chce z przepisów typu szybki schabowy, rosół z kury, buraczki. Ja znam dużo takich przepisów np pomidorowa z ryżem albo jajecznica z kiełbasą. Dla mnie żenada żeby tylko punkty nabić
przecież Ty też masz przepisy typu: por w bułce tartej czy kotlety mielone
Mam dość !!!!!!!!
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
IGGI
Czytam i czytam i w sumie to aż mi głupio trochę. Bo też dodaję głównie bez zdjęć, ale staram się, by te bez zdjęć to były takie... no, że każdy wie, jak babka w okrągłej formie pieczona wygląda
Z tego co zauważyłam, to po jednej użytkowniczce jest "jechane" że aparatu nie ma, a dania robi wykwintne. Nie wnikam w całość sprawy, bo jestem w miarę nowa i nie bawiłam się na tyle w archeologa by odkopać stare wątki, tylko zwracam się z prośbą do użytkowników by nie generalizowali,bo może być tak, że ktoś pieniędzy na aparat nie ma, a w produkty do spożycia pomaga mu się zaopatrzyć rodzina.
Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
Babciagramolka
Widzisz to jest tak - pomysłów na dania to ja mam tysiące ale ich nie wstawiam dokąd nie sprawdzę w 100 % gotując - nie dopracuję szczegółów , ilosci przypraw itd. Przepisów zapisanych też mam setki bo przez 40 lat prowadzenia domu różnorakich potraw sie nagotowałam. Wstawiam to co gotuję na bierząco - fotografuję to i wstawiam . Nie spieszę się . Mam 2132 przepisy ze zdjęciami ale wstawiam je od 2009 roku i przeszłam tu na stronę z częścią przepisów które miałam zgromadzone gdzie indziej. Nikt nie musi mieć od razu setek przepisów . Punkty na Nagrody zbiera sie po woli .Spisuj i rób zdjecia wszystkiemu co gotujesz ( zupy , desery , surówki, II Dania, dodatki do II dań, kolacje , ciasta napoje ) - czasem po kilka przepisów dziennie sie nazbiera .Chodzi o to by być wiarygodnym , że to co się wstawia to na prawdę sie robi a nie wstawia tylko po to by nabić sobie punktów .
Przecież tak na prawdę to każdą z tych Nagród każdy z nas mógłby sobie sam kupić i mniej by go trudu kosztowało niż zbieranie na nie punktów - ale to zabawa i satysfakcja , ze sie nazbierało ( za przepis , za to ze przepis dostał punkty za zdjecia , za przyznanie Super Przepisu , za wyróżnienie w Daniach Dnia itd ) - za to ze sie staramy przybliżyc innym gotowanie - czegos sie od siebie nauczyć.
Co za satysfakcja nawrzucać hurtem przepisów z których nikt nie korzysta .Przeciw temu się buntujemy bo My sie staramy ( aranżujemy zdjęcia , dekorujemy potrawy ) a ktoś klepie punkty na ilość.
I maja rację Ci co upierają się , że zrobienie zdjęcia to teraz żaden problem - byle komórka starczy .
Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
myszka25
tak zgadza się że niektórzy przepisy kopiuja od innych, ale co z tymi co tego aparatu nie maja? i uczciwie dodaja swoje przepisy sprawdzone w rodzinie a tu beda pokrzywdzeni jedynie dlatego ze nie moga dodawac zdjec i dostana mniej punktow za to. A po za tym niektorzy maja sto pomyslow na przepisy i dac kazdemu przepisowi zdjecie no szok..a ja dodaje zdjecie jak akurat jak robie dana potrawe, czasami pisze przepis bo sobie przypomne a potem dodaje zdjecia. jedym slowem sa tu uczciwi kucharze, maja znakomite przepsy a sa bez zdjec, po co takich "krzywdzic?"
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
zewa
Gosiczek ja zakładając ten wątek miałam na myśli przepisy pisane słowo w słowo ze zmianą np. tylko jednego składnika. Oczywiście niektóre przepisy są dwu czy trzy składnikowe i na tym koniec. Ale jeśli ktoś wstawia ciurkiem przepis na np. kompot i tylko zmienia owoc i nawet się nie wysili aby opis trochę zmienić to jak dla mnie jest nie fer. Dlatego taki wątek się tu pojawił. A co do jajecznicy to cieszę się, że smakowała mimo tego, że to tylko jajecznica.
Odp: Mam dość !!!!!!!!
gosiczek821
Ja może nie jestem ekspertem kulinarnym ale również zaglądam do Waszych przepisów żeby znaleźć coś na obiad czy kolację i ostatnio robiłam jajecznice z pieczarkami wg ZEWY.Była pyszna i mimo że mam pojęcie wolałam zobaczyć co macie do zaproponowania.A przecież to tylko jajecznica.pozdrawiam i myślcie bardziej o satysfakcji pisania i gotowania niż o punktach i nagrodach
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
Babciagramolka
Każdy kto gotuje i sam spisuje to jak gotuje wstawia wartosciowe przepisy . Czasem ktoś kto dopiero zaczyna gotować może nauczyć czegoś starego wygę bo ma wyobraźnię , zna przepis rodzinny którego inni nie znaj a, wpadł na pomysł bo mu czegoś zabrakło w kuchni . Nie przeraża mnie 199 przepis na schabowego z nie ostrym zdjeciem zrobionym komórką - tylko przepis na pieczeń z dzika w winie i do tego karczochy ( bez zdjęcia )bo nie wierzę , by ktoś to w normalnym domu robił .
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Kathlyn
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
agabi22
witam
Forum jest dla każdego i każdy może dodać swoje przepisy. Dla mnie por w bułce tartej to nie jest nowość więc nie wiem dlaczego oceniasz w ten sposób? Wartościowe przepisy to dodaje np, Babciagramolka, Zewa, Luna itp
Odp: Mam dość !!!!!!!!
junette
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
agabi22
przecież Ty też masz przepisy typu: por w bułce tartej czy kotlety mielone