Mam dość !!!!!!!!

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

misia14
  • misia14

• Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
zewa napisał(a):

A ja myślę, ze za przepis bez zdjęć powinno być zdecydowanie mniej punktów, maksymalnie 5. A co do przepisów wartościowych, które są bez zdjęcia dawanie punktów jako super przepis. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Choć jak już pewnie wiele razy pisałam dziwi mnie to, że się pisze że nie można zrobić zdjęcia. Teraz nie ma praktycznie telefonu bez aparatu, więc w czym problem ? Ja wszystkie zdjęcia robię komórką i zresztą nie tylko ja. Więc jak się chce to można.

o takim rozwiązaniu była już mowa...nawet sama zwracałam uwagę na perełki bez zdjęć...

Odp: Mam dość !!!!!!!!

Smakowita
  • Smakowita

• Przepisy: 474
  • Artykuły: 0
A ja widzę ,to inaczej małatruskaweczko , jak tylko zostanie zmniejszona punktacja za przepisy bez zdjęć ,to trzy czwarte społeczności znudzi się przepisywaniem przepisów . Ponieważ wtedy będą zmuszeni do wytężenia swojej pracy,gdyż już jeden przepis nie będzie miał takiej wartości jak w chwili obecnej. Np; zamiast jednego przepisu będzie musiał dodać cztery lub nawet więcej.
Dla mnie, to żadna przyjemność dodawania przepisów ,których nie wypróbuję i nie posmakuję.

Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

Babciagramolka
małatruskaweczka napisał(a):

Nie, Zewo, nikt nie broni, byc na różnych portalach i nawet nikt nie broni dodawać tych samych przepisów. Dziwi mnie tylko, że te osoby tak bardzo walczą o to żeby usunąć "nabijaczy punktów", a jak dla mnie to robią to samo dodając jeden i ten sam przepis na kilku stronach. Zgadzam się, że przepisy bez zdjęć są mniej wartościowe i jeśli punktacja za nie zostanie obniżona to napewno wyeliminuje się wielu nieuczciwych użytkowników, a Ci którzy zapisują sobie przepisy bo lubią lub tylko dla siebie nadal bedą to robić, niezależnie od tego czy dostaną za to punkty czy nie.

Widzisz tylko jest mała różnica - ja wchodząc na inne strony wstawiam tam przepisy okupione swoją pracą i punkty które gdzieś zyskuję - dostaję uczciwie .A walczymy z nabijaczami punktów bo po prostu obniżają poziom strony . Absolutnie nie przeszkadza mi to by pojawiały sie na stronie osoby które gdzieś już wstawiały ze swoimi sprawdzonymi przepisami opatrzonymi zdjęciami . Zresztą osoby pasjonujące się gotowaniem wędrują po portalach i z reguły znają się choć z ,, widzenia " . Sama byłam na MojeGotowanie , Doradcy Smaku i innych stronach - bo po prostu szukałam gdzie mi będzie najlepiej . Bawi mnie startowanie w konkursach , zbieranie punktów na coś itd . Ale zawsze za swoją pracę . Jesli nie ma zastrzeżenia że przepis nie może być wstawiony na innej stronie to jest to w porządku . Odeszłam z tamtych stron miedzy innymi dla tego że zrobiła sie tam gonitwa za punktami za wszelką cenę . Gotuję , pstrykam i wstawiam po 1 przepisie dziennie ( czasem 2 ) .Jestem tu od 3 lat i mam rangę Złotego eksperta , wszystkie przepisy ze zdjęciami . Jak to sie ma do kogos kto pojawił sie 3 miesiące temu i naklikał wiecej punktów niż ja wstawiając same przepisy bez zdjęć ? Uważasz że to jest ok. ? I w dodatku są to przepisy z cyklu woda z cukrem . Jesli strona ma mieć jakąś wartość to we wspólnym interesie jest by tacy naciągacze nie mieli tu wstępu .

zmieniono 1 raz (ostatnio 08 lut 2012 12:41 przez Babciagramolka)

Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

małatruskaweczka
Nie, Zewo, nikt nie broni, byc na różnych portalach i nawet nikt nie broni dodawać tych samych przepisów. Dziwi mnie tylko, że te osoby tak bardzo walczą o to żeby usunąć "nabijaczy punktów", a jak dla mnie to robią to samo dodając jeden i ten sam przepis na kilku stronach. Zgadzam się, że przepisy bez zdjęć są mniej wartościowe i jeśli punktacja za nie zostanie obniżona to napewno wyeliminuje się wielu nieuczciwych użytkowników, a Ci którzy zapisują sobie przepisy bo lubią lub tylko dla siebie nadal bedą to robić, niezależnie od tego czy dostaną za to punkty czy nie.

Smakowita
  • Smakowita

W pełni zgadzam się z tym co napisałaś zewo.

zewa
  • zewa

• Przepisy: 2423
  • Artykuły: 131
małatruskaweczka napisał(a):

Pewnie za to co napiszę w moim kierunku też posypią się minusy, gdyż jestem jedną z tych osób które dodają przepisy bez zdjęć, ale już patrzeć na to nie mogę. Ja jednak nie dodaje przepisów masowo i tych samych ze zmienionym jednym składnikiem. Jestem też za tym żeby bardziej zróżnicować użytkowników którzy robią zdjęcia bo naprawde kosztuje ich to sporo pracy i należy im się więcej punktów, a bez zdjęć mniej, lub wogóle tylko symbolicznie. Mnie irytuje natomiast co innego, mianowicie to, iż te osoby które tak najbardziej postulują za tym, żeby obniżyć punktację za przepisy bez zdjęć i które zapierają się że nie dają przepisów dla punktów i nagród, dokładnie robią to głównie dlatego. Bo jak inaczej wytłumaczyć, to iż te osoby pojawiają się na większości portali z przepisami, w których sa nagrody i wstawiają wszędzie te same przepisy. Dla jakiej idei to robią? To jest dla mnie dopiero walka o nagrody

A czy ktoś komuś broni być na innych portalach ? Nie.
I czy na wszystkich są nagrody ? Otóż nie na wszystkich.
A to, że zabieramy głos my jako osoby dodające zdjęcia i będące tu i tam to tylko i wyłącznie dlatego, że lubimy to co robimy a że jest to w jakiś sposób nagrodzone to co w tym złego Dlaczego są osoby którym zada się pytanie odnośnie przepisu bo jest niespójny lub ktoś ma wątpliwości uważają to za atak i piszą obraźliwe słowa zamiast po prostu na nie odpowiedzieć. A robią to dlatego, że danego przepisu nie wykorzystały a spisały z książki lub z internetu i nie potrafią na zadane pytanie dać wiążącej odpowiedzi. Byliśmy tu już przed nagrodami, jesteśmy i jak zabiorą nagrody, bo to chyba było by najlepsze wyjście nadal tu będziemy. A nabijacze i kopiarze pójdą gdzie indziej i będą dodawać bezsensowne przepisy, tam gdzie są nagrody i nie ma takiej ostrej weryfikacji czy dany przepis jest plagiatem. Może brzydko zabrzmi to co teraz napiszę, ale niech tacy zabiorą swoje zabawki i idą na inne podwórko, tam gdzie się sprawdzą w tym co Ich naprawdę interesuje i jest Ich pasją.

Babciagramolka
zewa napisał(a):

A ja myślę, ze za przepis bez zdjęć powinno być zdecydowanie mniej punktów, maksymalnie 5. A co do przepisów wartościowych, które są bez zdjęcia dawanie punktów jako super przepis. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Choć jak już pewnie wiele razy pisałam dziwi mnie to, że się pisze że nie można zrobić zdjęcia. Teraz nie ma praktycznie telefonu bez aparatu, więc w czym problem ? Ja wszystkie zdjęcia robię komórką i zresztą nie tylko ja. Więc jak się chce to można.

Ewciu tylko , że wtedy będzie wiadomo kto wstawia przepisy na potrawy które gotuje a kto przepisy które ma . Należę chyba do osób które ciągle coś nowego pichci i wstawia potem na to przepis . Od chwili kiedy pojawiła sie opcja 5 zdjęć mam frajdę klikając proces przygotowania potrawy wiedząc że może to sie komuś przydać . Nie robie tego dla punktów a dla własnej satysfakcji .
Tak jak mówisz - zrobienie zdjęcia to dziś żaden problem .Może by po prostu przyjąć , że Nagrody można zdobywać tylko za punktację z przepisów ze zdjęciami , a przepisy bez zdjęć można wstawiać tylko dla własnej satysfakcji podzielenia się czymś ciekawym .

małatruskaweczka
Pewnie za to co napiszę w moim kierunku też posypią się minusy, gdyż jestem jedną z tych osób które dodają przepisy bez zdjęć, ale już patrzeć na to nie mogę. Ja jednak nie dodaje przepisów masowo i tych samych ze zmienionym jednym składnikiem. Jestem też za tym żeby bardziej zróżnicować użytkowników którzy robią zdjęcia bo naprawde kosztuje ich to sporo pracy i należy im się więcej punktów, a bez zdjęć mniej, lub wogóle tylko symbolicznie. Mnie irytuje natomiast co innego, mianowicie to, iż te osoby które tak najbardziej postulują za tym, żeby obniżyć punktację za przepisy bez zdjęć i które zapierają się że nie dają przepisów dla punktów i nagród, dokładnie robią to głównie dlatego. Bo jak inaczej wytłumaczyć, to iż te osoby pojawiają się na większości portali z przepisami, w których sa nagrody i wstawiają wszędzie te same przepisy. Dla jakiej idei to robią? To jest dla mnie dopiero walka o nagrody

zewa
  • zewa

• Przepisy: 2423
  • Artykuły: 131

Smakowita
  • Smakowita

Tit napisał(a):

Oczywiście, że wśród przepisów bez zdjęć mozna znaleźć fajne i wartościowe przepisy. Ale z drugiej strony wśród przepisów bez zdjęć najłatwiej o plagiaty i o nabijanie punktów bez sensu. Jeśli chodzi o zmiany w punktacji GZN, to obecnie trwają prace nad poprawieniem jakości pracy wyszukiwarki, co jest także bardzo ważne dla gotujmy. Obecne algorytmy wyszukiwania przestały się sprawdzać (mamy już prawie 100 000 przepisów). To, że czegoś nie widać to nie znaczy że nic się nie dzieje.

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią Tit ,ale czy dodawanie masowo przepisów jest dla tych osób bez sensu ?-raczej przeciwnie, przecież są nagrody za zbieranie punktów. Takie osoby mają radochę ,że za ''ble ble ble'' czyli tzw. dodawanie przepisów z książek czy gazet (bo takich jest ogrom) zgarniają super nagrody.I zgadzam się w pełni ,że są też i ciekawe, i wartościowe przepisy bez zdjęć .
Ale cieszy mnie to ,że trwają prace w tej sprawie.

Odpowiedz na/ edytuj Mam dość !!!!!!!!