smaki dzieciństwa

Obserwuj wątek

Odp: smaki dzieciństwa

a kto z was podczas pobytu na wsi jadł chleb pieczony w piecu z gęstą kwaśną śmietaną posypany cukrem?.Za taką kromkę oddałabym najlepszy obiad.

Odp: smaki dzieciństwa

dobry
  • dobry

  • Posty: 1106
  • Przepisy: 12
  • Artykuły: 0
szczaw 100% tez jedlismy ;-)
ale szczawiowej nienawidzilem szczerze i tak mi zostalo

Odp: smaki dzieciństwa

cremebrule
  • cremebrule

  • Posty: 1197
  • Przepisy: 29
  • Artykuły: 0
oooo, vibovit nierozpuszczony -TAAAK i prazynki, to byl rarytas (chinczycy jedza cos dokladnie takiego samego)
a jakie kwasne liscie? czyzby szczaw?

Odp: smaki dzieciństwa

w okolica plaży można było dorsza od rybaków nabyć
to były uczty; u babci był makaron domowej roboty a jak się udało trochę ciasta
zabrać to można je było upiec na blaszce i wcinać ze solą, kompot z dyni zwanej również banią; śliwki w czekoladzie nawet kartonik pamiętam, taki żółty....ale to rodzice przywozili po wyprawie do Wedla,
no i takie ciągnące się cukierki niby toffi, krówki oczywiście też musiały się ciągnąć
i bezy
z łąki jedliśmy kwaśne liście i liście od winogrona a w zasadzie to te sprężynki chyba bo one też były kwaskowe,

Odp: smaki dzieciństwa

dobry
  • dobry

  • Posty: 1106
  • Przepisy: 12
  • Artykuły: 0
o o o o tego jeszcze nie bylo:

takie tłuste "chipsy" tylko troche grubsze od wspolczesnie robionych i bardzo jasne, prawie biale... sprzedawane w woreczkach... swoja droga widze ze w niektorych marketach mozna je teraz znowu kupic za grosze. prażynki! tak to sie nazywalo? ja to jadlem zawsze jak sie jechalo nad Bałtyk, gdzie w okolicy plazy tym handlowali.

rurki z kremem

Odp: smaki dzieciństwa

jarek-energy
Kurcze jest tego troszkę ale napiszę tylko kilka :
- oranżada w woreczkach z rureczką oczywiście że tak , takze z saturatora po drodze ze szkoly
- Coś jak czekolada ale czekoladopodobne)
- Bułka z paszetem i ogorkiem kiszonym + oranżada - to w szkolnym sklepiku
- gumy " bolek i Lolek " i " donald " od wujka z RFN
- Chleb ze śmietaną i cukrem
- Kapusta z czerwona fasolą mojej babci ( niebawem dodam przepis , jak będę gotował razem z fotką)
- Chleb z pieca mojej cioci
- Misie z bitą śmietaną i cukierki na odpustach
- Ziemniaki z ogniska podczas wykopek na wsi
- Fasola po bretońsku na dworcu

Odp: smaki dzieciństwa

mediana
  • mediana

  • Posty: 429
  • Przepisy: 3
  • Artykuły: 0
pasztet ,zupę wiśniową z makaronem, kaszę mannę z sokami, kompot agrestowo-porzeczkowy i marchewkę ze śmietaną cukrem i pieprzem praktykuję do dziś

Odp: smaki dzieciństwa

jagna
  • jagna

  • Posty: 65
  • Przepisy: 18
  • Artykuły: 1
I jeszcze coś:
- zupa wiśniowa lub jagodowa o konsystencji lekkiego kisielu z makaronem,
- kaszka manna gotowana na gęsto z sokiem owocowym,
- kompot z agrestu i truskawek,
- mielonka "angielska" w puszce ze smalczykiem na wierzchu,
- starta drobno marchewka z cukrem

:-)

Odp: smaki dzieciństwa

jagna
  • jagna

  • Posty: 65
  • Przepisy: 18
  • Artykuły: 1
Dobry, co do pasztetowej - pasztetu to nie pamiętam, mama robiła kanapki do zerówki ;-)
Przypomniało mi się jeszcze coś:
- irysy (takie sprzedawane w belkach, po 10)
- galaretki w cukrze
- "kwaśne liście"
- KOGEL MOGEL!
- Vibowit w proszku, nierozpuszczony ;-)
- mleko prosto od krowy

(wychowana na wsi)

Odp: smaki dzieciństwa

cremebrule
  • cremebrule

  • Posty: 1197
  • Przepisy: 29
  • Artykuły: 0
no racja, a my niedlugo wymienimy tu juz wszystko co bylo dostepne...

Odpowiedz na/ edytuj smaki dzieciństwa