Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: odp

dobry
  • dobry

  • Posty: 1106
  • Przepisy: 12
  • Artykuły: 0
hoffija44 napisał(a):

Dlaczego potrzebne jest ksero? podam link :
http://www.oetker.pl/fa507be13ec120617162ddab4cce5e86
i proszę sprawdzić przepisy kulinarne wstawiane przez "Pani Tereska"
( już dowiedziałam się ,że to za zgodą portalu , ale powinny być opatrzone adnotacją ,że są zaczerpnięte z tego żródła - łącznie ze zdjęciami , a jak wynika z zachowań "Pani Tereska" są to jej własne przepisy i zdjęcia )


Pani Tereska to ambasador marki Oetker na Gotujmy.pl - a dodawane przepisy są wlasnoscią tej wlasnie marki wiec moim zdaniem jest ok.
pzdr
dobry

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie . Myślę ,że wcale nie chodzi tu o to byśmy nie przedstawiali lub nie korzystali z przepisów z książek , prasy czy innych portali - bo jak pisze Bahus wszyscy jak to jesteśmy jesteśmy maniakami gotowania ( mam taką nadzieję ) i nie jesteśmy tu dla nagród , prestiżu czy rywalizacji ( choć przyznam ,że adrenalinkę to podnosi ) . Tylko elementarna uczciwość tak jak w całym życiu wymaga by posługując się cudzą pracą podawać autora i miejsce pochodzenia . Jeśli cytujemy w jakiejś pracy cudzy tekst to bierzemy go w cudzysłów , podajemy autora i źródło. I tylko tego oczekiwała bym jeśli ktoś podaje cudzy przepis .Nie wspominam tu o zdjęciach bo tu jest sprawa oczywista - są chronione prawami autorskimi i sprawa jest jasna - nie wolno podawać się za autora jeśli nim się nie jest .
Z przepisem uważam ,że jest tak . Jeśli używam przepisu np Pana Makłowicza - uważam ,że jest tak dobry ,że koniecznie chcę go polecić to robię to na forum podając link do niego .Jeśli przepis jest w książce to podaję żródło , autora i opisuję własnymi słowami jak potrawę robiłam .Nie kopiuję i nie wklejam bezmyślnie bo to sugeruje ,że potrawy wcale nie robiłam .Jeśli mam możliwość zrobienia zdjęcia to je robię - jak nie to nie . To nie ma znaczenia .A jeśli już ktoś ma kłopot ze sformułowaniem opisu przygotowania potrawy ( mało prawdopodobne bo to nie konkurs literacki i pewne nieporadności nie są przeszkodą ) - to niech weźmie tekst który kopiuje w cudzysłów tak jak to jest w zwyczaju.
Myślę ,że sprawa tak bardzo bulwersuje dlatego ,że wszyscy widzimy co się dzieje .Niestety są tu ( tak jak na każdej stronie kulinarnej ) osoby , które tak bardzo chcą wygrać w jakimś konkursie , wstawić jak największą ilość przepisów , że nie cofną się przed niczym .Nie bardzo rozumiem po co . Bo przecież nie ilość , a jakość tak na prawdę się liczy i to czy ktoś jest miły , sympatyczny . Osobiście wolę mieć wśród znajomych kogoś kto ma 5 przepisów które sam przygotował niż z kogoś kto się popisuje kopiując cudza pracę .Często jest tak ,że na jakiś pomysł kulinarny wpada niezależnie od siebie kilka osób - ale to się czuje ,że to są ich pomysły. Wystarczy przeczytać kilka przepisów kogoś by się zorientować w jego preferencjach . Jeden w składnikach będzie mieć Jarzynkę - drugi Vegetę . Ktoś do ciasta używa masła inny margaryny . A jak już są zdjęcia to już w ciemno można rozpoznać autorstwo. Każdy ma swoją zastawę stołową , swoje półmiski, filiżanki - sposób podawania i dekorowania , serwetę na której wszystko stoi . To się widzi . Na krótką metę można bajerować - ale po co ?
Sprawa jest prosta - nie jestem autorem przepisu- podaję autora i jest ok , a wszyscy są wdzięczni za to ,że poleca się dobry przepis .
Otwartą sprawą pozostawało by punktowanie takiej publikacji . Jestem za tym by nagradzać za taki cytowany przepis ( pod warunkiem ,ze uczciwie podany zostanie podany autor i źródło - lub jak się nie zna bo jest to np stary wycinek z gazety- to napisane jest nie pamiętam przepis jest to ze starej gazety ) .
I to by było tyle moich przemyśleń w tej sprawie .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Ludzie nie mają problemów to sami sobie wyszukują , A może dopiec drugiemu to zaraz lżej na duszy?!

Odp: Odp: odp

Bahus, Hoffija to była odpowiedź do Beea123. Zawsze kontaktujemy się z autorem wpisu i prosimy o wyjaśnienie. A jeśli chodzi o panią Tereskę, to czekam na dokładne wyjaśnienie tej kwestii, mam nadzieję, że już jutro będę jaśniej oświecona.
Tit

Odp: odp

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
hoffija44 napisał(a):

Dlaczego potrzebne jest ksero? podam link :
http://www.oetker.pl/fa507be13ec120617162ddab4cce5e86
i proszę sprawdzić przepisy kulinarne wstawiane przez "Pani Tereska"
( już dowiedziałam się ,że to za zgodą portalu , ale powinny być opatrzone adnotacją ,że są zaczerpnięte z tego żródła - łącznie ze zdjęciami , a jak wynika z zachowań "Pani Tereska" są to jej własne przepisy i zdjęcia )


Tylko pytam Cię krajanko: po co to robić? Co to zmieni że dowiem się z jakiego źródła to pochodzi? Ważne, że to są jej przepisy i co najwyżej wydawca może rościć sobie jakieś tam pretensje (jeśli są). Gotujmy.pl to portal kulinarny dla hobbystów, a nie prawniczy dla prawników i sądu
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

odp

hoffija44
  • hoffija44

  • Posty: 38
  • Przepisy: 22
  • Artykuły: 0
Dlaczego potrzebne jest ksero? podam link :
http://www.oetker.pl/fa507be13ec120617162ddab4cce5e86
i proszę sprawdzić przepisy kulinarne wstawiane przez "Pani Tereska"
( już dowiedziałam się ,że to za zgodą portalu , ale powinny być opatrzone adnotacją ,że są zaczerpnięte z tego żródła - łącznie ze zdjęciami , a jak wynika z zachowań "Pani Tereska" są to jej własne przepisy i zdjęcia )

: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Tit napisał(a):

W przypadku kopiowania treści z książek lub periodyków drukowanych usuwamy skopiowane wpisy na podstawie dowodu, najczęściej jest to ksero przefaksowane do nas lub skan przysłany mailem.
Pozdrawiam serdecznie, Tit



No wpierw jednak skontaktuj się z autorem. Ja mam też ok 120 przepisów (nie wszystkie jeszcze tutaj) które były publikowane w periodykach. Kiedyś współpracowałem z czasopismami kulinarnymi ....
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

W przypadku kopiowania treści z książek lub periodyków drukowanych usuwamy skopiowane wpisy na podstawie dowodu, najczęściej jest to ksero przefaksowane do nas lub skan przysłany mailem.
Pozdrawiam serdecznie, Tit

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

hoffija44
  • hoffija44

  • Posty: 38
  • Przepisy: 22
  • Artykuły: 0
BEEA123 napisał(a):

No ale wydaje mi się ,że polecenie ,a wystawienie przepisu to dwie różne rzeczy.Przecież jak dodaje sie przepis podpisuje sie oświadczenie.
" Oświadczam, że przepis (treść oraz zdjęcie) nie został skopiowany z żadnej publikacji tradycyjnej ani elektronicznej i zamieszczając go w serwisie Gotujmy.pl nie naruszam prawa autorskiego."
I nie wiem czy autorka książki byłaby zadowolona,że ktoś na portalu wystawia przepisy z jej książki.
A oto linki
https://gotujmy.pl/sniezka,przepisy,37616.html
https://gotujmy.pl/senkacz,przepisy,37628.html
https://gotujmy.pl/sernik-przekladany-,przepisy,37630.html
https://gotujmy.pl/cycek-tesciowej,przepisy,37700.html
https://gotujmy.pl/cygan,przepisy,37707.html
https://gotujmy.pl/pawi-ogon,przepisy,37714.html
https://gotujmy.pl/snikers,przepisy,37731.html
https://gotujmy.pl/dziwak,przepisy,37763.html
https://gotujmy.pl/pszczolka,przepisy,37766.html
https://gotujmy.pl/wedel-przekladany,przepisy,37771.html
https://gotujmy.pl/hartaniec,przepisy,37836.html
https://gotujmy.pl/marysienka,przepisy,37850.html
https://gotujmy.pl/ciasto-mak--ser--jablka--orzechy,przepisy,38065.html
https://gotujmy.pl/leon,przepisy,37846.html


Nie wiem czy jakiegoś nie pominęłam.



Beea "krysia12" jest Mistrzem Kuchni" i ma do kompletu 884 znajomych na tym portalu! Czuje się nietykalna i bezpieczna gdy "ściąga" przepisy

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

mamqa
  • mamqa

  • Posty: 123
  • Przepisy: 24
  • Artykuły: 0
Wszystkie wstawione przez jedną osobę, bez zdjęć, czyli ciężko żeby miała jak udowodnić że robiła i innym poleca... co fakt to fakt

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu