Sposób przygotowania:
FOUGASSES- chlebowe liścieWyrabianie ciasta
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz wodę. Składniki wyrobić rękami przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60 minut)
Formowanie
Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na kwadrat, podsypując grubo mąką ( ważne, aby robić to delikatnie żeby w cieście pozostało jak najwięcej powietrza.)
Formowanie
Kwadrat przeciąć w pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Wszystkie dobrze obsypać mąką.
Formowanie
Każdą część przeciąć prawie do brzegów. Zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć rękami, aby otwory nie posklejały się podczas pieczenia. Uformowane chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Blaszkę z ciastem włożyć do spryskanego wodą i nagrzanego do 250st.C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 230st.C i piec około 15 minut do zarumienienia.
Studzenie
Następnie wyjąć i ostudzić. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowe Wypieki)