akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

FOUGASSES- chlebowe liście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście”. Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę, czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków. Polecam!

FOUGASSES- chlebowe liście

Składniki:

FOUGASSES- chlebowe liście

Ciasto

Sposób przygotowania:

FOUGASSES- chlebowe liście

Wyrabianie ciasta

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz wodę. Składniki wyrobić rękami przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60 minut)

Formowanie

FOUGASSES- chlebowe liście
Rozwałkowanie ciasta na kwadrat.

Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na kwadrat, podsypując grubo mąką ( ważne, aby robić to delikatnie żeby w cieście pozostało jak najwięcej powietrza.)

Formowanie

FOUGASSES- chlebowe liście
Przecięcie ciasta w pół, a następnie jeszcze na 6 części.

Kwadrat przeciąć w pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Wszystkie dobrze obsypać mąką.

Formowanie

FOUGASSES- chlebowe liście
Nacinanie części ciasta.

Każdą część przeciąć prawie do brzegów. Zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć rękami, aby otwory nie posklejały się podczas pieczenia. Uformowane chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

FOUGASSES- chlebowe liście
Pieczenie chlebowych liści.

Blaszkę z ciastem włożyć do spryskanego wodą i nagrzanego do 250st.C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 230st.C i piec około 15 minut do zarumienienia.

Studzenie

FOUGASSES- chlebowe liście
Studzenie chlebowych liści.

Następnie wyjąć i ostudzić. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowe Wypieki)


Tagi:

chleb