Sposób przygotowania:
Chlebek Eli z suszonymi pomidorami i bazylią
Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłej wody dodać drożdże,cukier,łyżeczkę mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pomidory suszone pokroić w paseczki. Do mąki dodać płatki owsiane,suszone pomidory,maślankę,wyrośnięty zaczyn drożdżowy,suszoną bazylię,czosnek granulowany i sól. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do nich wyrośnięte ciasto. Foremki z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Foremki z chlebkiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut. Chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem. Smacznego!