Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Francuska napoleonka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Mille-feuille to dwu warstwowa napoleonki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem i owocami, klasyka kuchni francuskiej.

Francuska napoleonka

Składniki:

Francuska napoleonka

 

  • płat ciasta francuskiego
  • 300 ml mleka
  • łyżka maki pszennej
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • laska wanilii
  • owoce

Sposób przygotowania:

Francuska napoleonka
Z ciasta francuskiego wytnij trzy równe prostokąty i ułóż je na blaszce z pergaminem, ciasto przygnieć drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 30min.

Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj ja wraz z cukrem i wanilią, w pozostałym płynie rozpuść mąkę pszenną i ziemniaczaną, tak przygotowaną zawiesinę wlej do gotującego się mleka stale mieszając.

Kiedy całość przestygnie rozetrzyj w nim miękkie masło, gotowym kremem przekładaj warstwy ciasta, całość udekoruj owocami i cukrem pudrem.