VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł na wykorzystanie leżącego w lodówce ciasta francuskiego. Szybki i smaczny deser do niedzielnej kawy.

Ciasto napoleonka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto napoleonka

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 32 g- ½ opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto napoleonka
Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwie równe części. Upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (15 minut w 200*C). Do garna wlać 1 szklankę mleka, masło i cukry- zagotować. W miseczce rozmieszać resztę mleka z jajkiem, proszkiem budyniowym i makami. Wlać do wrzącego mleka w garnku i energicznie mieszać do powstania gęstej masy. Delikatnie przestudzić. Przestudzony krem rozprowadzić na jednym płacie z ciasta francuskiego. Docisnąć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto napoleonka
Etap 1 Mleko (1 szklanka) gotujemy z cukrami i masłem
Ciasto napoleonka
Etap 2 budyń, jajka i mąki mieszamy w osobnej miseczce
Ciasto napoleonka
Etap 3 Płaty ciasta francuskiego pieczemy w 200*C 15 minut