peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Napoleonka wg peggi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciastko z budyniowym kremem

Napoleonka wg peggi

Składniki:

Napoleonka wg peggi

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka wg peggi
Oba ciasta francuskie pieczemy według wskazań z opakowania. Po upieczeniu studzimy. Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąki oraz jaja (można zmiksować). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dodajemy do niego porcję mleka z budynie i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gdy masa zgęstnieje lekko ją studzimy, po czym wykładamy na jeden z upieczonych plastrów ciasta francuskiego. Wygładzamy i przykrywamy drugim plastrem lekko dociskając. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto