tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Francuska polędwica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na polędwicę po francusku

Francuska polędwica

Składniki:

Francuska polędwica

 

  • 100 dkg polędwicy
  • 5 dkg słoniny
  • sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Francuska polędwica
Polędwicę obrać z błony i łoju. Naszpikować sloniną pokrojoną na wąskie paski. Umieścić w brytfannie na ruszcie przy czym polędwicę nalezy posmarować stopionym masłem. Brytfannę wstawić do górnej części dobrze ogrzanego piekarnika. Gdy polędwica się zarumieni, przeniść brytfannę do dolnej części piekarnika podlewając 3 łyżkami gorącej wody. Pod koniec pieczenia polędwicę posolic. Czas pieczenia około 25 minut. Po upieczenia polędwicę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na półmisku. Do brytfanny wlać 4 łyżki wody, wymieszać zagotować, odtłuścić i sos podać w sosjerce. Do polędwicy podaje się ziemniaki smażone i bukiet z jarzyn.