Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Francuska tarta cytrynowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

We Francji można kupić ją niemal w każdej cukierni. Pyszna, orzeźwiająca tarta cytrynowa poleca się na deser.

Francuska tarta cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuska tarta cytrynowa

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 żółtka
  • Nadzienie:
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Kieliszek śmietany 30 %
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Francuska tarta cytrynowa
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w kostkę masło – składniki rozcieramy w palcach aż do momentu uzyskania kruszonki. Do powstałej kruszonki wbijamy 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty.

Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy kawałek pergaminu i na pergamin wysypujemy ziarna fasoli lub grochu. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyjmujemy usuwamy groch lub fasolę i ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:

Cytryny wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, przekładamy do miski. Do skórek dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i cukier i wszystko razem ubijamy mikserem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietanę kremówkę. Wciąż ubijając masę dodajemy najpierw po 1 jajku a potem po 1 żółtku. Po połączeniu się wszystkich składników przelewamy masę na podpieczony spód tarty.

Tarte pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy tarte cukrem pudrem, smacznego.
Francuska tarta cytrynowa
Przesianą mąkę łączymy z cukrem i masłem i zółtkami
Francuska tarta cytrynowa
Zagniecione, schłodzone ciasto rozwałkowujemy przykrywamy papierem, wsypujemy groch i pieczemy 15 minut
Francuska tarta cytrynowa
Nadzienie cytrynowe wylewamy na podpieczony spód
Francuska tarta cytrynowa
Tartę wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni