Sposób przygotowania:
Francuska tarta cytrynowa
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w kostkę masło – składniki rozcieramy w palcach aż do momentu uzyskania kruszonki. Do powstałej kruszonki wbijamy 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty.
Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy kawałek pergaminu i na pergamin wysypujemy ziarna fasoli lub grochu. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyjmujemy usuwamy groch lub fasolę i ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
Cytryny wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, przekładamy do miski. Do skórek dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i cukier i wszystko razem ubijamy mikserem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietanę kremówkę. Wciąż ubijając masę dodajemy najpierw po 1 jajku a potem po 1 żółtku. Po połączeniu się wszystkich składników przelewamy masę na podpieczony spód tarty.
Tarte pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy tarte cukrem pudrem, smacznego.
Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy kawałek pergaminu i na pergamin wysypujemy ziarna fasoli lub grochu. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyjmujemy usuwamy groch lub fasolę i ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
Cytryny wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, przekładamy do miski. Do skórek dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i cukier i wszystko razem ubijamy mikserem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietanę kremówkę. Wciąż ubijając masę dodajemy najpierw po 1 jajku a potem po 1 żółtku. Po połączeniu się wszystkich składników przelewamy masę na podpieczony spód tarty.
Tarte pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy tarte cukrem pudrem, smacznego.
Megi-
Igraszki Losu
Megi- napisał(a):
Magdalena88
SylaUla
Igraszki Losu
SylaUla napisał(a):