SUPERPRZEPIS

Tarta cytrynowa na kruchym cieście

  • 3
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tarta cytrynowa na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Zapraszam na baaardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem.

Składniki:

Tarta cytrynowa na kruchym cieście

 

  • Ciasto tortownica 23 cm:
  • Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 gr semoliny lub mąki krupczatki
  • 150 g masła/margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Skladniki na krem cytrynowy:
  • 5 jajek
  • Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych
  • 120 gr cukru
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto.

Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C. Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż spód lekko zbrązowieje.

Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą śmietanę. Masa będzie bardzo płynna.

Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo.

Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!
Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h.
Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto.
Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny , a nastepnie lekko ubita smietane.
Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy