krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tartę cytrynową można podawać na zimno i na ciepło jako deser

Tarta cytrynowa

Składniki:

Tarta cytrynowa

 

  • 30dag. mąki
  • 1/2 masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • tłuszcz do formy
  • POLEWA
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • i objętościowo tyle samo wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa
Zagnieść ciasto z mąki z proszkiem do pieczenia,masła,żółtka,cukru i wody uformować kulę i wstawić na 15 minut do lodówki po czym rozłożyć cienką warstwę w natłuszczonej formie do ciast z owocami formując rancik.Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.2żółtka 1 jajko cukier i mąkę ziemniaczaną ubić sprężyną lub w mikserze przelać do rondelka wraz z rozcięczonym sokiem i zagnieść na bardzo małym ogniu a potem ostudzić. Osobno ubić na sztywną pianę z 3 białek postawić na parze i jeszcze ubijać aby piana zgęstniała ubijając dodawać cukier puder aż do otrzymania lepkiej piany.Na upieczony spód tarty wyłożyć krem cytrynowy a jego powierzchnie pokryć warstwą piany. Wstawić jeszcze do gorącego piekarnika aby wierzch ładnie się ozłocił. Tartę cytrynową można podawać na zimno i na ciepło jako deser.