Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa
Zagnieść ciasto z mąki z proszkiem do pieczenia,masła,żółtka,cukru i wody uformować kulę i wstawić na 15 minut do lodówki po czym rozłożyć cienką warstwę w natłuszczonej formie do ciast z owocami formując rancik.Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.2żółtka 1 jajko cukier i mąkę ziemniaczaną ubić sprężyną lub w mikserze przelać do rondelka wraz z rozcięczonym sokiem i zagnieść na bardzo małym ogniu a potem ostudzić. Osobno ubić na sztywną pianę z 3 białek postawić na parze i jeszcze ubijać aby piana zgęstniała ubijając dodawać cukier puder aż do otrzymania lepkiej piany.Na upieczony spód tarty wyłożyć krem cytrynowy a jego powierzchnie pokryć warstwą piany. Wstawić jeszcze do gorącego piekarnika aby wierzch ładnie się ozłocił. Tartę cytrynową można podawać na zimno i na ciepło jako deser.