astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Francuska wytrawna koperta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Koperty robi sie bardzo szybko i jest to dobre danie jesli przyjda niespodziewani goście koperty mozna przygotowac wieczorem i upiec rano

Francuska wytrawna koperta

Składniki:

Francuska wytrawna koperta

 

  • gotowe ciasto francuskie,
  • ok 10 dag chudego boczku wędzonego
  • ser pleśniowy (niebieski lub zielony)
  • twarda gruszka
  • jesli mamy to parę usiekanych listek bazylii

Sposób przygotowania:

Francuska wytrawna koperta
Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczek i gruszkę kroimy w kostkę, ser kruszymy i mieszamy wszystkie skladniki.
Nagrzewamy piekarnik do temp 210st.
Ciasto kroimy na kwadraty, skladamy po przekątnej i sklejamy jeden bok.
w powstaly rozek nakladamy farsz i zaklejamy drugi bok. Ukladamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.( nie wolno używać folii alumin). Smarujemy wierzch zimną woda i wkladamy do goracego piekarnika na ok 15 min. kiedy koperty są zrumienione wyjmujemy ... czekamy chwile zeby troche ostygły , podajemy i..... czekamy na pochwały

Tagi:

sery ciasto ser