kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Francuska zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

Francuska zupa cebulowa

 

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 120g sera (polecam goudę)
  • 50g masła
  • 6 dużych cebul
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa
Bulion podgrzewamy z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut do momentu aż zrobi się miękka i lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przyprawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Kromki chleba rumienimy w piekarniku lub tosterze. Ser ścieramy na tarce do grubych oczkach. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na niej chleb i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 200 stopniach C.