bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Francuska zupa cebulowa na winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna zupa wg "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1995r.

Francuska zupa cebulowa na winie

Składniki:

Francuska zupa cebulowa na winie

 

  • 1 l bulion lub rosół
  • bouquet garni (lisc laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki mąka
  • ser zólty ementaler lub gouda
  • 4 łyzki oliwa,
  • 3 łyzki masło
  • 200ml wina wytrawnego białego
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka na grzanki

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa na winie
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym masle z oliwa. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zazłoci. Dolać wino i gotowac bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (lisc laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryc i gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy. Bulkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelać do mieseczek, najlepiej kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż do stopienia się sera.

Tagi:

sery ser cebula