ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Francuska zupa cebulowaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa

Francuska zupa cebulowaku

Składniki:

Francuska zupa cebulowaku

 

  • 4 duże cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • tymianek
  • kilka kromek bagietki
  • 20 dag sera gruyere

 

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowaku
W garnku rozpuść masło.Dodaj oliwę,posiekane cebule,łyżeczkę cukru,szczyptę soli i podsmaż.Gdy cebula się zeszkli,oprósz ją mąką.Zmniejsz gaz,przykryj garnek pokrywką i duś cebulę na złotobrązowy kolor.Następnie wlej bulion i wino.Zupę dopraw do smaku solą,pieprzem,czosnkiem i tymiankiem.Gotuj jeszcze ok.30 minut, po czym zmiksuj blenderem.Krem rozlej do żaroodpornych miseczek.Na wierzchu ułóż podpieczone kromki bagietki i starty ser.Zapiecz razem w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Tagi:

sery ser cebula