pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Francuskie ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasteczka z nadzieniem śliwkowym

Francuskie ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie ciasteczka

 

  • 1 opakowanie ciasto francuskie,
  • powidła śliwkowe,
  • budyń waniliowy,
  • 1 białko jajka,
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty.Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych (tutaj panuje pełna dowolność, ogólnie kładziemy ulubione nadzienie). Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min w temp 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok 20 minutach przeczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.
Francuskie ciasteczka
Sposób krojenia ciasta