Sposób przygotowania:
Francuskie ciasto do pasztecikówMąkę przesiać na stolnicy, wbić jedno jajo, dodać łyżkę masła, wlać rum i ocet, zagnieść na pulchne ciasto, nie bardzo twarde, tak długo, dopóki nie zacznie odstawać od ręki, Wyrobione ciasto odstawić na ½ godziny pod przykryciem.. ½ kg masła wstawić do lodówki, żeby stwardniało. Rozwałkować na serwecie w kwadrat. Ciasto rozwałkować na kwadrat dwukrotnie większy. Włożyć w ten kwadrat masło, a brzegi ciasta szczelnie zawinąć. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość palca i zostawić na 10 minut. Potem ciasto złożyć w troje i znów rozwałkować. Czynność powtórzyć cztery razy, za każdym razem zostawiając ciasto na 10 minut. Gdy na powierzchni zaczną wytwarzać się bańki, będzie już gotowe.
Foremką wycinać okrągłe lub kwadratowe placuszki – w połowie z nich zrobić otworek wielkości monety. Składać po dwa, ten z otworkiem na wierzchu. Piec na blasze wysmarowanej masłem. Wykrawki upiec także. Do otworów wkładać nadzienie i przykrywać wykrawkami.