rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Francuskie gniazdka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pomysł na przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne rozwiązanie na przyjęcie w domu i ogrodzie.

Francuskie gniazdka

Składniki:

Francuskie gniazdka

 

  • Na 12 sztuk

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 24 małe pieczarki
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1/3 papryki czerwonej świeżej
  • 15 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Do przygotowania przekąsek najlepiej użyć formy na muffinki.

Sposób przygotowania:

Francuskie gniazdka
Płat ciasta rozwijamy i dzielimy na 12 części. Spody formy na muffinki smarujemy masłem i nakładamy ciasto dociskając delikatnie do spodu i boków. Pieczarki gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki i smażymy na chrupiący bekon. Paprykę kroimy w kostki. Ser kroimy na większe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na przygotowane ciasto nakładamy po 2 pieczarki, odrobinie papryki, boczku i sera. Końce ciasta zlepiamy do góry i smarujemy roztrzepanym z solą i pieprzem jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 20-25 minut.