zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Francuskie paczuszki z rybą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Z ciastem francuskim można improwizować i wymyślać smaczne jedzonko:)

Francuskie paczuszki z rybą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie paczuszki z rybą

 

  • 40- 50 dkg ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk)
  • Gotowe ciasto francuskie
  • Jajko
  • Przyprawy wg gustu, u mnie takie:
  • Sól morska
  • Pieprz cytrynowy
  • Szałwia
  • Koperek
  • Mielony pieprz kolorowy
  • ew. olej

 

Sposób przygotowania:

Francuskie paczuszki z rybą
Rybę, jeśli mrożona trzeba odmrozić, następnie kroję ją w paseczki, jeśli kostka, wystarczy po odmrożeniu rozdzielić. Mięso przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami, można dodać (olej). Zakrywam i zostawiam tak na 1-2 godzin.



Ciasto francuskie dzielę na 6 części, w filiżance łączę jajko z przyprawami ( te same co do rybki) i smaruję nim każdy kawałek ciasta. Układam kawałki ryby na ciasto, i zawijam paczuszki, wierzch także pokrywam jajkiem z przyprawami.



Piekę 20 -25 min w piekarniku nagrzanym do 175st.C ( termoobieg)
Francuskie paczuszki z rybą
Rybę, jeśli mrożona trzeba odmrozić, następnie kroję ją w paseczki, jeśli kostka, wystarczy po odmrożeniu rozdzielić. Mięso przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami, można dodać (olej). Zakrywam i zostawiam tak na 1-2 godzin
Francuskie paczuszki z rybą
Ciasto francuskie dzielę na 6 części, w filiżance łączę jajko z przyprawami ( te same co do rybki) i smaruję nim każdy kawałek ciasta
Francuskie paczuszki z rybą
Układam kawałki ryby na ciasto, i zawijam paczuszki, wierzch także pokrywam jajkiem z przyprawami
Francuskie paczuszki z rybą
Rybki podaję z warzywami gotowanymi na parze, i/lub z mixsem sałat