Sposób przygotowania:
Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskichpieczenie rurek
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 20 pasków od krótszej strony. Patyki lub metalowe foremki do rurek posmarować smalcem. Na patyki nawijać paski ciasta tak żeby nachodziło na siebie. Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec rurki około 15 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
przygotowanie pasztetu
Wątróbki drobiowe oczyścić z tłuszczu i błon. Oczyszczone wątróbki umyć i odsączyć.
przygotowanie pasztetu cd
Na talerz wysypać mąkę pszenna. Odsączoną wątróbkę oprószyć mąką i strząsnąć jej nadmiar.
przygotowanie pasztetu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.
przygotowanie pasztetu cd
Na patelni rozgrzać olej,dodać wątróbki,ziele angielskie,liście laurowe i obsmażyć z jednej strony. Obrócić wątróbki na drugą stronę,dodać pokrojoną cebulę i smażyć dalej aż cebula się zeszkli.
przygotowanie pasztetu cd
Z usmażonej wątróbki wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wątróbkę z cebulą włożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę lub zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Do masy dodać miękkie masło,sól,pieprz,czosnek granulowany,gałkę muszkatołową do smaku i śmietanę. Całość wymieszać na jednolitą masę. Pasztet przekładać do szprycy do dekorowania tortów i nadziewać rurki. Smacznego!