eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pasztet bez pieczenia z wątróbek drobiowych,podany w rurkach z ciasta francuskiego.Bardzo fajna przystawka.

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich

Składniki:

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich

rurki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • smalec do smarowania patyków do rurek

pasztet

dodatki

  • patyki lub metalowe foremni do pieczenia rurek

Sposób przygotowania:

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich

pieczenie rurek

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 20 pasków od krótszej strony. Patyki lub metalowe foremki do rurek posmarować smalcem. Na patyki nawijać paski ciasta tak żeby nachodziło na siebie. Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec rurki około 15 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

przygotowanie pasztetu

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich.
Wątróbki umyć i oczyścić z tłuszczu i błon.

Wątróbki drobiowe oczyścić z tłuszczu i błon. Oczyszczone wątróbki umyć i odsączyć.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich.
Odsączoną wątróbkę opanierować w mące i strąsnąć jej nadmiar.

Na talerz wysypać mąkę pszenna. Odsączoną wątróbkę oprószyć mąką i strząsnąć jej nadmiar.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich.
Obrane z łupinek cebule pokroić w ćwierć krążki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich.
Wątróbki usmażyć razem z cebulą,zielem angielskim i liściem laurowym.

Na patelni rozgrzać olej,dodać wątróbki,ziele angielskie,liście laurowe i obsmażyć z jednej strony. Obrócić wątróbki na drugą stronę,dodać pokrojoną cebulę i smażyć dalej aż cebula się zeszkli.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet bez pieczenia w rurkach francuskich.
Wątróbkę z cebulą,masło,przyprawy i śmietanę zmiksować w malakserze.

Z usmażonej wątróbki wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wątróbkę z cebulą włożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę lub zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Do masy dodać miękkie masło,sól,pieprz,czosnek granulowany,gałkę muszkatołową do smaku i śmietanę. Całość wymieszać na jednolitą masę. Pasztet przekładać do szprycy do dekorowania tortów i nadziewać rurki. Smacznego!