czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Francuskie paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne danie idealne na śniadanie (wtedy przygotowane paszteciki wstawiamy na noc do lodówki a pieczemy rano) albo na przystawkę

Francuskie paszteciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie paszteciki

 

  • 250g ciasta francuskiego,
  • 125g białego sera,
  • 1/2 pęczka szczypioru,
  • 50g szynki,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze. Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości ok 1-1,5cm, a pośrodku zrobić równoległe nacięcia. W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem. Piec około 13-15 minut w temp. 180st.
Francuskie paszteciki
Z ciasta wyciąc 12 prostokątów o wym 15x5cm
Francuskie paszteciki
na całym cieście ułożyć przygotowany farsz
Francuskie paszteciki
Przykryć naciętymi paskami ciasta, zlepić