Sposób przygotowania:
Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
Suszone grzyby namoczyć i ugotować. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić po czym dodać do cebuli i dalej smażyć około 5 minut. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać bułkę tartą i doprawić do smaku. Białka oddzielić od żółtek, białka rozbełtać.
Drożdże rozmieszać z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać śmietanę, sól, żółtka oraz drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki nie za cienkie. Posmarować je białkiem.
Wzdłuż każdego placka na środku rozłożyć po połowie farszu. Założyć jeden bok na farsz a następnie założyć drugi bok i cały rulon położyć łączeniem pod spód. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe rulony kroić pod skosem na nie za szerokie kawałki i układać je na blasze zachowując odstępy. Paszteciki posmarować białkiem. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec paszteciki przez 25 minut.
Drożdże rozmieszać z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać śmietanę, sól, żółtka oraz drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki nie za cienkie. Posmarować je białkiem.
Wzdłuż każdego placka na środku rozłożyć po połowie farszu. Założyć jeden bok na farsz a następnie założyć drugi bok i cały rulon położyć łączeniem pod spód. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe rulony kroić pod skosem na nie za szerokie kawałki i układać je na blasze zachowując odstępy. Paszteciki posmarować białkiem. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec paszteciki przez 25 minut.
edytaha
zewa
dzięki Edytko, ja najbardziej lubię jeszcze letnie.
edytaha
Ja ostatnio robiłam takie z kapustą i grzybami. Z samymi grzybkami zrobię chyba na święta :) A że najlepiej smakują prosto z blachy, to powszechnie znana rzecz :D
zewa
Ja przeważnie robię właśnie z kapustą i grzybami a nabrałam ochoty na grzybowe. Mam zapas grzybów suszonych to mogłam zaszaleć, hi, hi :)
edytaha
Zazdroszczę zapasu grzybów, chociaż u mnie nie jest jeszcze najgorzej. Ja najczęściej robię z pieczarkami, ale z każdym farszem smakują wyśmienicie :)
gusia1000
msewka
zewa
Ewciu wypróbuję na pewno z masłem :) Ja wczoraj piekłam i dziś ani śladu.
msewka
Ewuniu,ja swoje zamroziłam zanim domownicy wyjedli, bo potrzebuję ich na następną sobotę a czasu mało.A gdybym od razu nie zamroziła to ich żywot byłby podobny.Ja ciasto chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce po zagnieceniu, aby były kruche.
zewa
Ja nie miałam czasu na chłodzenie ciasta, ale i tak wyszły pyszne. Na Święta się postaram i będą jak talala :)
msewka
zewa
Były kochana, były :)
ciasteczka
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
skuter5