zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Paszteciki i czerwony barszczyk to pyszny duet.

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
Suszone grzyby namoczyć i ugotować. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić po czym dodać do cebuli i dalej smażyć około 5 minut. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać bułkę tartą i doprawić do smaku. Białka oddzielić od żółtek, białka rozbełtać.



Drożdże rozmieszać z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać śmietanę, sól, żółtka oraz drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki nie za cienkie. Posmarować je białkiem.



Wzdłuż każdego placka na środku rozłożyć po połowie farszu. Założyć jeden bok na farsz a następnie założyć drugi bok i cały rulon położyć łączeniem pod spód. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe rulony kroić pod skosem na nie za szerokie kawałki i układać je na blasze zachowując odstępy. Paszteciki posmarować białkiem. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec paszteciki przez 25 minut.
Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
na cisto wykładać porcję farszu i zawinac roladę
Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
rulon z farszem przygotować do krojenia
Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
paszteciki ukladać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
piec paszteciki w 175 stopniach przez 25 minut