Sposób przygotowania:
Francuskie pierożki z rabarbaremETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na 15 kwadratów
ETAP 2
Rabarbar myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na małe kosteczki. Pokrojony łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Czekoladę siekamy na małe części.
ETAP 3
Na każdy wydzielony kawałek ciasta francuskiego wykładamy porcje rabarbaru i czekolady.
ETAP 4
Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Uformowane przekładamy na przygotowaną blaszkę.
ETAP 5
Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Deser pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
Gdy pieczenie dobiega końca mleko łączymy w miseczce z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier.
Jeszcze ciepłe pierożki wyjmujemy na kratkę i dekorujemy lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
SylaUla
cherry
zgadzam się z przedmówczynią ;) bardzo ładne te pierożki z ciasta francuskiego z rabarbarem
gusia1000