jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1868]

SUPERPRZEPIS

Francuskie pierożki z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te pierożki to pyszna słodka przekąska. Można zabrać je na piknik lub schrupać do kawy. To również jeden z szybszych sposobów na przygotowanie deseru z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Francuskie pierożki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie pierożki z rabarbarem

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 małe łodygi rabarbaru,
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Łyżka cukru waniliowego,
  • 6 kostek białej czekolady,
  • jajko do smarowania ciasta,
  • płatki migdałowe do posypania,
  • 0,5 łyżki mleka,
  • 2 zaokrąglone łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Francuskie pierożki z rabarbarem

ETAP 1

Francuskie pierożki z rabarbarem
francuskie ciasto dzielimy na kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na 15 kwadratów

ETAP 2

Francuskie pierożki z rabarbarem
rabarbar łączymy z mąką i cukrem

Rabarbar myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na małe kosteczki. Pokrojony łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Czekoladę siekamy na małe części.

ETAP 3

Francuskie pierożki z rabarbarem
nadzienie wykładamy na kwadraty

Na każdy wydzielony kawałek ciasta francuskiego wykładamy porcje rabarbaru i czekolady.

ETAP 4

Francuskie pierożki z rabarbarem
formujemy pierożki

Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Uformowane przekładamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 5

Francuskie pierożki z rabarbarem
przed pieczenim smarujemy pierożki jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi

Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Deser pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
Gdy pieczenie dobiega końca mleko łączymy w miseczce z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier.
Jeszcze ciepłe pierożki wyjmujemy na kratkę i dekorujemy lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.