SUPERPRZEPIS

Tarta rabarbarowo- czekoladowa

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tarta rabarbarowo- czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Tarty z udziałem sezonowych owoców smakują pysznie. Orzeźwiający rabarbar, słodka czekolada i kruchy spód to moja propozycja na wiosenny, a zarazem rozpoczynający lato deser. POLECAM.

Składniki:

Tarta rabarbarowo- czekoladowa

CIASTO :tarta średnicy 26 cm

  • 230 gram mąki,
  • 130 gram masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 50 gram cukru pudru,

Masa rabarbarowa

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • Cukier do smaku

CZEKOLADOWA WARSTWA

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowo- czekoladowa

ETAP 1

Tarta rabarbarowo- czekoladowa
na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO: Formę na tarte smarujemy tłuszczem. Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta. Najpierw siekamy je nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Tarta rabarbarowo- czekoladowa
ciastem wykładamy formę

Gotowe schładzamy około 30 minut w lodówce.

Schłodzone wyjmujemy, a następnie wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki formy na tarte. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy do zrumienienia w 180°C około 30 minut.

Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Tarta rabarbarowo- czekoladowa
rabarbar łączymy z galaretką

MASA RABARBAROWA: Rabarbar myjemy i osuszamy. Umyty kroimy na mniejsze części.

Pokrojony przekładamy do garnka, podlewamy 4 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.

Do miękkiego dodajemy galaretkę i ewentualnie cukier do smaku.

Gdy ta się rozpuści masę zdejmujemy z ognia. Dodatkowo można rabarbar zmiksować. Po zmiksowaniu odkładamy go do ostygnięcia.

ETAP 4

Tarta rabarbarowo- czekoladowa
masę rabarbarową wykładamy na ciasto kruche

Tężejący wykładamy na upieczone ciasto kruche. Całość schładzamy by masa zastygła.

ETAP 5

Tarta rabarbarowo- czekoladowa
Na zastygną masę rabarbarową wykładamy czekoladę

WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej wsypujemy czekoladę.

Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Płynną czekoladę wylewamy na zastygniętą rabarbarową warstwę.

Tatrę ponownie wkładamy do lodówki, by masa czekolada zastygła. Przed podaniem ciasto dowolnie dekorujemy, np. bezami i sezonowymi kwiatami.