Sposób przygotowania:
Tarta rabarbarowo- czekoladowaETAP 1
CIASTO: Formę na tarte smarujemy tłuszczem. Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta. Najpierw siekamy je nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Gotowe schładzamy około 30 minut w lodówce.
Schłodzone wyjmujemy, a następnie wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki formy na tarte. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy do zrumienienia w 180°C około 30 minut.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
MASA RABARBAROWA: Rabarbar myjemy i osuszamy. Umyty kroimy na mniejsze części.
Pokrojony przekładamy do garnka, podlewamy 4 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.
Do miękkiego dodajemy galaretkę i ewentualnie cukier do smaku.
Gdy ta się rozpuści masę zdejmujemy z ognia. Dodatkowo można rabarbar zmiksować. Po zmiksowaniu odkładamy go do ostygnięcia.
ETAP 4
Tężejący wykładamy na upieczone ciasto kruche. Całość schładzamy by masa zastygła.
ETAP 5
WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej wsypujemy czekoladę.
Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Płynną czekoladę wylewamy na zastygniętą rabarbarową warstwę.
Tatrę ponownie wkładamy do lodówki, by masa czekolada zastygła. Przed podaniem ciasto dowolnie dekorujemy, np. bezami i sezonowymi kwiatami.
SylaUla
cherry
gusia1000