Sposób przygotowania:
Truskawkowe ucierane ciastoETAP 1:
Jajka 5 sztuk wbić do pojemnika, dodać cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz.
ETAP 2:
Z 4 minuty na najwyższych obrotach mikserem utrzeć do białości, masa ma być o "grudkowatej" konsystencji.
ETAP 3:
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i krótko połączyć mikserem składniki na gładką masę na dość gęste ciasto.
ETAP 4:
3/4 jasnego ciasta przełożyć do okrągłej formy silikonowej 26 cm, do reszty ciasta wsypać kakao i wbić 1 jajko, mikserem połączyć składniki i rozsmarować na wierzchu jasnego ciasta.
ETAP 5:
Opłukane truskawki wymieszać z kisielem z cukrem lub sam kisiel 1,5 opakowania i 2 łyżki cukru.
ETAP 6:
Truskawki wyłożyć na ciemne ciasto.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół i piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
ETAP 8:
Z podanych składników utrzeć w miseczce lukier, mleka dolać tyle aby lukier nie był za gęsty i rzadki.
ETAP 9:
Lukrem polać wierzch wystudzonego ciasta i do lodówki na godzinę i można zajadać pyszne ciasto.
SylaUla
cherry