ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Truskawkowe ucierane ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie, łatwe, smaczne ciasto ucierane, które zawsze u mnie wychodzi, to ciasto jest idealną bazą do wielu owoców.

Truskawkowe ucierane ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe ucierane ciasto

 

  • margaryna 200 gram,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 5+1 sztuk "L",
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • kakao 2 łyżki,
  • truskawki 50 dag + kisiel żurawinowy z cukrem duża porcja,
  • lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ucierane ciasto

ETAP 1:

Truskawkowe ucierane ciasto
Składniki powinny być o temeperaturze pokojowej.

Jajka 5 sztuk wbić do pojemnika, dodać cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz.

ETAP 2:

Truskawkowe ucierane ciasto
Masa ma być grudkowata i spieniona, można utrzeć w robocie.

Z 4 minuty na najwyższych obrotach mikserem utrzeć do białości, masa ma być o "grudkowatej" konsystencji.

ETAP 3:

Truskawkowe ucierane ciasto
Mąka powinna być razem z proszkiem przesiana.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i krótko połączyć mikserem składniki na gładką masę na dość gęste ciasto.

ETAP 4:

Truskawkowe ucierane ciasto

3/4 jasnego ciasta przełożyć do okrągłej formy silikonowej 26 cm, do reszty ciasta wsypać kakao i wbić 1 jajko, mikserem połączyć składniki i rozsmarować na wierzchu jasnego ciasta.

ETAP 5:

Truskawkowe ucierane ciasto

Opłukane truskawki wymieszać z kisielem z cukrem lub sam kisiel 1,5 opakowania i 2 łyżki cukru.

ETAP 6:

Truskawkowe ucierane ciasto

Truskawki wyłożyć na ciemne ciasto.

ETAP 7:

Truskawkowe ucierane ciasto

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół i piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.

ETAP 8:

Truskawkowe ucierane ciasto

Z podanych składników utrzeć w miseczce lukier, mleka dolać tyle aby lukier nie był za gęsty i rzadki.

ETAP 9:

Truskawkowe ucierane ciasto

Lukrem polać wierzch wystudzonego ciasta i do lodówki na godzinę i można zajadać pyszne ciasto.