wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Francuskie placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest to szybka potrawa, dla niezapowiedzianych gości.

Francuskie placuszki

Składniki:

Francuskie placuszki

 

  • 45 dag ciasta francuskiego
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 60 dag truskawek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki likieru truskawkowego
  • cukier puder
  • 10 dag konfitury morelowej
  • szklanka kremówki
  • listki mięty do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Francuskie placuszki
Francuskie ciasto rozmrozić. Rozwinąć, wykroić krążki o średnicy 8 cm. Ułożyć je na blasze. Mleko wymieszać z żółtkiem, posmarować krążki. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Połowę owoców zmiksować z sokiem z cytryny, likierem, i cukrem pudrem. Zimną kremówkę ubić, dodać zmiksowane truskawki. Połowę krążków posmarować konfiturą, ułożyć po kilka truskawek. Przykryć je kremem, a następnie krążkami ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem. Placuszki udekorować listkami mięty.