marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie poduszeczki z fetą ziołową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto francuskie wyjąć i rozmrozić,a następnie rozwałkować,pods- -ypać mąką,kroić płaty,nadziewać fetą ziołową z jarzyną,zakleić

Francuskie poduszeczki z fetą ziołową.

Składniki:

Francuskie poduszeczki z fetą ziołową.

 

  • 450 g. mrożonego ciasta francuskiego,
  • 2-3 średnie pudełka fety ziołowej,
  • 1 świeża papryka lub suszone pomidory ze słoika,
  • białko do smarowania ciasta,
  • 8 g.mąki do podsypania,
  • tłuszcz do blachy,
  • przyprawy ostre,np.pieprz kajeński lub ostra papryka w szczyptach.

Sposób przygotowania:

Francuskie poduszeczki z fetą ziołową.
Ciasto francuskie wyjąć i rozmrozić,a następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.Kroić na średnie prostokąty,nadziewać
kostkami ziołowej fety z dodatkami papryki lub suszonych pomidorów,posypywać każdą porcję farszu na płacie,szczyptą pieprzu kajeńskiego lub ostrej mielonej papryki.Zakleić wierzch drugim prostokątnym płatem i zakleić każdą poduszeczkę,uważając
aby farszu nie było za dużo,palcami,można posłużyć się roztrzepanym białkiem,jeśli trzeba.Układać poduszeczki na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować wierzch ciasta białkiem.Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec z 20-25 min.Po upieczeniu spożywać.