Sposób przygotowania:
Francuskie rureczki z kremem budyniowym
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pasy o szerokości 1,5 cm. Pasy ciasta zawijamy dookoła foremek na rureczki. Foremki z ciastem układamy na blaszce. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. Przestudzone rureczki delikatnie zdejmujemy z foremek. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budyń. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy ziemny budyń oraz spirytus. Ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniamy upieczone rureczki. Gotowe rureczki oprószamy cukrem pudrem.
weronikaS