Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Francuskie rureczki z kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne rureczki z kremem budyniowym. Idealny deser do kawy lub herbatki. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Francuskie rureczki z kremem budyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie rureczki z kremem budyniowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Sposób przygotowania:

Francuskie rureczki z kremem budyniowym
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pasy o szerokości 1,5 cm. Pasy ciasta zawijamy dookoła foremek na rureczki. Foremki z ciastem układamy na blaszce. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. Przestudzone rureczki delikatnie zdejmujemy z foremek. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budyń. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy ziemny budyń oraz spirytus. Ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniamy upieczone rureczki. Gotowe rureczki oprószamy cukrem pudrem. 
Francuskie rureczki z kremem budyniowym
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pasy o szerokości 1,5 cm. Pasy ciasta zawijamy dookoła foremek na rureczki. Foremki z ciastem układamy na blaszce. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Tagi:

ciasto